Українці в Італії вшанують жертв Голодомору. Поминальні заходи очолить Глава УГКЦ
  • Птн, 16/11/2018 - 09:13

У неділю, 18 листопада, українська спільнота в Італії вшановуватиме 85-ті роковини Голодомору. Поминальні заходи у катедральному соборі Неаполя (Італія) очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Це вже вдруге УГКЦ в Італії, спільно з Італійською Церквою, під гаслом «Пам’ятати – Вчитися – Запобігти» відзначатиме річницю Голодомору 1932-1933 рр. в Україні. Уперше такий захід був проведений 26 листопада 2017 року в катедральному соборі Мілана.

Відгукнувшись на прохання УГКЦ в Італії, Неаполітанська архиєпархія цього року прийматиме українців з різних частин Апеннінського півострова в катедральному соборі (Duomo di Napoli).

Предстоятель УГКЦ очолить Богослужіння (початок о 13:00) у співслужінні з владикою Діонісієм, Апостольським візитатором для українців-греко-католиків в Італії,  італійськими єпископами і священиками та з капеланами українських громад в Італії. У поминальній Літургії візьмуть участь представники дипломатичних відомств України в Італійській Республіці та при Апостольському Престолі.

На початку Богослужіння з привітальним словом звернеться кардинал Крешенціо Сепе, Архиєпископ Неаполя. Відтак буде зачитано список з іменами 85 дітей, жертв Голодомору. Додамо, що в рамках проведення міжнароднї акції «Запалімо свічку пам’яті», яка розпочалася у Києві 1 вересня цього року і присвячена пам’яті дітей, кожного дня у всьому світі, де відбуваються заходи із вшанування жертв Голодомору, зі списку мільйонів зачитують імена дітей. Божественна Літургія завершиться Панахидою.

З нагоди цих заходів архиєпархія Неаполя вирішила виставити для молитви і почитання мощі (кров) св. Януарія (San Gennaro, 305 р.). Відомо, що тричі на рік під час виймання закритого посуду, в якому зберігається кров, та розміщення його біля мощовика із головою Януарія, висохлі краплини крові стають рідкими – чудо св. Януарія.

Для вшанування жертв Голодомору південноіталійське місто Неаполь було обрано невипадково, адже тут легально проживає 9 тисяч, а в регіоні Кампанья – 44 тисячі українців.

Повідомив о. Володимир Волошин,
пасторальний координатор для українців католиків в Італії