Українська громада міста Перуджа отримала в постійне користування храм
  • Срд, 26/09/2018 - 13:17

22 вересня 2018 року в м. Перуджа українська громада Різдва Пресвятої Богородиці святкувала особливе храмове свято. Цього дня Архиєпископ Перуджі та голова Єпископської Конференції Італії кардинал Гвальтієро Бассетті передав українській громаді в постійне користування храм.

Досі громада протягом 15 років молилася в різних храмах, а від сьогодні українці Перуджі можуть щодня молитися у своєму храмі. 

Уже задовго, від самого ранку, парафіяни готувалися до непересічної події, можливо єдиної та унікальної. Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Апостольський візитатор для українців в Італії владика Діонісій (Ляхович). Із ним співслужили отці Марко Семеген і Микола Щербак та італійські гості - дон Фабріціо і дон Антоніо. 

Проповідь виголосив владика Діонісій, в якій зробив акцент на тому, що сьогодні для нас є дуже радісний день. Як співається в тропарі, що в сьогоднішній день Різдва Пресвятої Богородиці є радість по всій вселенній, так і ми з тієї радості свята, приймаємо в радості рідкісний дар.

По завершенні Літургії владика висловив слова подяки капелану громади отцю Василю Гушуватому за його старання в отриманні храму.

Відтак слова подяки висловив отець Василь владиці Діонісію, подарувавши йому ікону Крилоської Богородиці, священикам, гостям та всім парафіянам за їхню жертовність. Також лунала подяка новоствореному хору, під керівництвом регента пана Романа, який вперше супроводжував Літургію і вже в новому храмі. 

А особлива подяка була спрямована Його Еміненції кардиналу Гвальтієро Бассетті, який кілька хвилин по Літургії урочисто завітав до громади та звернувся до вірних з архипастирським словом, підкресливши, що, бачивши наші проблеми та страждання, відчув потребу просити Бога в тому, щоб ми (українська громада м. Перуджа) мали свій храм, свій дім, тому що храм - це дім Бога, але також і дім щасливої, вільної спільноти. 

Отець Василь Гушуватий на пам'ять про відвідини подарував кардиналу ікону Крилоської Богородиці, а від хору в подарунок звучала сольна пісня.

Опісля відбулося водосвяття та окроплення всіх свяченою водою.

Храмове свято для українців Перуджі завершилося спільним святковим обідом у затишній українській атмосфері під супровід українських пісень.

Підготував Микола Мудрик