Український єпископ Гудзяк став кавалером Ордену Почесного Легіону
  • Суб, 03/01/2015 - 22:11

Єпископ Української Греко-Католицької Церкви у Франції, Швейцарії і країнах Бенілюксу, громадський діяч та провідний науковець у галузі церковної історії Борис Гудзяк став кавалером Ордену Почесного Легіону.

Українець став один із 691 членів ордену цього року, повідомляє Католицька церква у Франції, передає кореспондент Укрінформу.

«Серед 691 нових членів Ордену Почесного легіону, оголошених 1 січня 2015, є, зокрема, й ім’я єпископа єпархії Святого рівноапостольного князя Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції,  країнах Бенілюксу та Швейцарії Бориса (Гудзяка)», - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією Католицької церкви у Франції, крім Бориса Гудзяка звання кавалера Ордену Почесного легіону також удостоєні три французькі релігійні діячі.

Раніше повідомлялося, що вищу відзнаку Франції отримали 691 особи, у т.ч. два лауреати Нобелівської премії 2014 року — письменник Патрік Модіано і економіст Жан Тіроль, французька медсестра, яка вилікувалася від вірусу Ебола, французький економіст і автор бестселера «Капітал XXI століття» Тома Пікет. Проте через кілька годин після оголошення нових володарів ордену, він відмовився від нагороди через власні принципи. «Я відмовляюся від нагороди, оскільки вважаю, що уряд не має права вирішувати, кому бути почесним кавалером ордену», - сказав він.

Нагадаємо, що Орден Почесного легіону встановлено Наполеоном Бонапартом у травні 1802 року за прикладом рицарських орденів. Приналежність до ордена є найвищою нагородою, знаком пошани та офіційного визнання особливих заслуг у Франції. Прийняття у члени ордена здійснюється за видатні військові або громадянські заслуги президентом Французької Республіки. Удостоєні цієї нагороди мають звання «канцлера», «великого офіцера», «командора», «офіцера» і «кавалера» ордена Почесного легіону. Нині у Франції звання «кавалера» удостоєні 93 тис. осіб.