«Умивання ніг є прикладом, який подає Христос, щоб пригадати всім, хто має владу, що вона є дарована для служіння», – Глава УГКЦ
  • Птн, 18/04/2014 - 00:47

Сьогодні, у Великий четвер, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Блаженніший Святослав здійснив Чин умивання ніг дванадцятьом священикам, які прибули до столиці з різних околиць України.

Чин умивання ніг – обряд, коли в Страсний четвер архиєрей, за прикладом Христа, який умив ноги своїм учням за Тайною вечерею, вмиває в храмі ноги священнослужителям на знак глибокого смирення і служіння.

Сьогодні цей чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков східної традиції. Його здійснюють у катедральних соборах УГКЦ.

 

«З одного боку, тут відкривається зміст священнослужіння…, а з іншого – Ісус Христос виявив природу всякого служіння – у Церкві, у державі – і показує, що кожне посадове становище, яке існує, наприклад, у церковному тілі – це влада для служіння, що передбачає впокорення перед тим, кому ти служиш», – сказав, коментуючи цю подію, Предстоятель УГКЦ.

На думку Глави УГКЦ, цей Христовий приклад, з одного боку, завжди буде нагадуванням кожному християнинові, що у Божественній Літургії Христос хоче нам послужити. А відтак Христос дає приклад всякій владі, кожному, хто є покликаний для того, щоб послужити своєму народу, як повинен він виконувати свої завдання і своє служіння. «Умивання ніг є прикладом, який подає Христос, щоб пригадати всім, хто має владу, що вона є дарована для служіння», – зазначив Блаженніший Святослав.  

Департамент інформації УГКЦ