Унікальний історично-релігійний центр відкрили на Прикарпатті
  • Срд, 22/08/2018 - 15:54

«Будували своїми силами та за 2 роки звели цей чудовий центр, де тепер може кожен відпочити, трішки перенестись в історію, а головне – призадуматись над своїми життям, перебуваючи в тиші цього біблійного саду», - розповідає парох села о. Ярослав Озарків.

Як ми повідомляли раніше, у неділю, 19 серпня, в рамках свого візиту до с. Новий Мартинів Галицького району, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин здійснив освячення Хресної дороги та історично-релігійного центру "Гора на Дністрі".

Як все починалось

«Ідея цього центру виникла трохи більше двох років, коли під час місій в нашому селі, отці-місіонери – о. Олесь Будзяк та о. Ярослав Тимішак, зауважили, що було б добре поставити на цьому місці Хресну дорогу», - пригадує о. Ярослав Озарків.

У 2016 р., коли о. Ярослав якраз прийшов на служіння до цього села, громада запила: «То що, отче, будемо будувати?» і з цього розпочався дворічний процес зведення Хресної дороги та історично-релігійного центру.

Унікальне поєднання світської та релігійної історії

Сьогодні тут, над Дністром, уже постала повноцінна Хресна дорога, Біблійний сад, в якому є чимало рослин, згадуваних у Святому Писанні, відновленні окопи І Світової війни, поставленні скульптури св. Петра і Павла. Все це прикрашене чудовою кованою аркою, яка, власне, зустрічає всіх охочих.

«Поєднання світської історії маленького села (всього 370 мешканців) через інформаційні стенди, символічні гармати та окопи (колись тут стояла фортеця, а в часи двох світових воєн велися активні бойові дії) з скульптурами Нового та Старого Заповітів та ще й в додаток оглядовий майданчик — таким є історично-релігійний центр "Гора на Дністрі"», - розповідає краєзнавець та екскурсовод Андрій Костишин.

Місце, де відпочиває душа, а разом із нею – тіло

«Наш задум простий – зробити це маленьке і нікому невідоме місце доступним для кожного, щоби всі охочі могли приїхати сюди, побачити та пізнати, щось нове, або й просто відпочити. А якщо раптом комусь стане нудно, або ж захочеться поділитися світлинами у соцмережі – маємо тут вай-фай у вільному доступі», - жартує парох.

Вся територія центру вже підсвічується, що дає можливість перебувати тут, на схилах Дністра, ще й ввечері, коли зовсім інша атмосфера.

Таким чином історично-релігійний центр "Гора на Дністрі" являється унікальним прикладом для будь-якого села чи громади, оскільки показує як спільними зусиллями, навіть у маленькому селищі, може постати велике чудо, яке безумовно, вже є витвором мистецтва.