УПЦ КП закликає УПЦ (МП) публічно засудити своїх священиків, які підтримують терористів
  • Птн, 16/05/2014 - 14:17

Київський Патріархат закликав керівництво УПЦ (МП) публічно і недвозначно засудити представників Московського Патріархату, які підтримують терористів та озброєних сепаратистів.

Про це йдеться у заяві Священного Синоду УПЦ КП з приводу діяльності контрольованих і заохочуваних з Росії терористичних та сепаратистських сил.

«У засобах масової інформації неодноразово повідомлялося про конкретні факти сприяння терористам і озброєним сепаратистам з боку окремих представників духовенства Московського Патріархату, про публічне схвалення і заохочення ними злочинної діяльності вказаних осіб, перешкоджання правоохоронцям та збройним силам у відновленні правопорядку», - йдеться в документі.

«Занепокоєння викликає також виявлений зв’язок між одним із керівників терористів і озброєних сепаратистів, офіцером російських спецслужб Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) і К. В. Малофєєвим – головою правління Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Росія), який був організатором привезення в Україну так званих «Дарів волхвів». Запис їхніх переговорів, де І. Гіркін звітує «Константину Валерьевичу» про напад на українських військовослужбовців та правоохоронців, а останній вітає з «добре відзначеним святом» (Вербною неділею) доступний у мережі Інтернет. Існують й інші докази тісного зв’язку між І. Гіркіним (Стрєлковим) та вказаним російським навколо-церковним фондом», - зазначають учасники Священного Синоду УПЦ КП.

Духовенство Київського Патріархату відтак закликає УПЦ (МП) дати належну оцінку священикам, які співпрацюють з терористами та покарати їх.

«У зв’язку з непоодинокими фактами сприяння з боку окремих представників Московського Патріархату злочинній діяльності терористів і озброєних сепаратистів закликаємо керівництво УПЦ (Московського Патріархату) публічно, у ясних і недвозначних виразах, засудити таку діяльність і відмежуватися від неї, покарати винних. Київська Патріархія може надати сприяння у цій справі, повідомивши керівництву УПЦ (МП) наявну докладну інформацію».

УПЦ КП також висловлює обурення використання наближених до Московського Патріархату структур, зокрема Благодійного фонду Святителя Василія Великого (Россія), для підтримки терористичної та сепаратистської діяльності в східних областях України.

«Благословляючи український народ на боротьбу проти агресорів, терористів та інших злочинців, нагадуємо, що боротьба ця звершується в тому числі й молитвою. Тому знову і знову належить підносити молитви до Бога з проханням зупинити примноження зла і ворожнечі між людьми: «Нехай не осоромляться всі, що надіються на Тебе, а осоромляться ті, що беззаконствують даремно… Спаси, Боже, народ Твій від усіх страждань його» (Пс. 24:3,22)», - йдеться у заяві Священного Синоду УПЦ КП, яку підписав Патріарх Філарет.

Джерело: РІСУ