Уперше в історії УГКЦ проводяться курси для нововисвячених єпископів
  • Срд, 28/01/2015 - 14:14

У Львові вперше в історії УГКЦ відбуваються курси для нововисвячених єпископів, поставлених для служіння в Україні та на поселеннях. Ці курси мають на меті впровадити нових архиєреїв у специфіку єпископського служіння в контексті Української Греко-Католицької Церкви. Упродовж трьох днів – від 26 до 28 січня – владики роздумують над різними аспектами єпископського служіння, розглядаючи їх з біблійно-богословської, літургійної, канонічної та душпастирської перспективи.

«Курси, які проводяться з ініціативи Глави нашої Церкви, є надзвичайно важливими, адже висвітлюють постать і завдання єпископів у специфічному еклезіальному та суспільно-культурному контексті саме нашої Церкви та нашого народу, в Україні і на поселеннях сущих. Сподіваємося, що матеріали цього курсу стануть доречною і корисною поміччю не лише для новопоставлених єпископів, а й для усіх владик УГКЦ, незалежно від часу хіротонії чи місця їхнього служіння, та стануть цінним фундаментом для постійної формації всіх архипастирів нашої Церкви», - сказав у коментарі Департаменту інформації владика Ярослав (Приріз), голова Богословського відділу, відповідальний за організацію курсів.

Першого дня перед єпископами з доповіддю «Єпископ – учитель віри» виступив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Предстоятель Церкви звернув увагу присутніх на важливість вчительської місії єпископа, який відображає вчительське посланництво самого Господа Ісуса, а відтак представив чотири аспекти вчительського уряду єпископа: єпископ – слуга Слова Божого; апостольська керигма у служінні єпископа; єпископ як охоронець віри; служіння єпископа в контексті Учительського уряду Церкви.

Окрім того, владики заслухали доповіді на теми: «Літургійне служіння єпископа» (доповідач – владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії); «Основи еклезіології ІІ Ватиканського Собору» (о. д-р. Юрій Саквук); «Синодальна діяльність УГКЦ» (владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ); «Ідентичність УГКЦ та короткий огляд Східних Католицьких Церков» (о. д-р Мирон Бендик); «Постать єпископа на підставі Кодексу канонів Східних Церков» (владика Євген (Попович), голова Канонічного відділу Патріаршої курії); «Постать єпископа в Київській традиції» (о. д-р Віталій Токар); «Управлінські якості єпископа та принципи керівництва церковними структурами» (п. Дмитро Якимець). У контексті викладів відбувалися дискусії та обмін думками присутніх задля актуалізації почутого в щоденному служінні єпископів.

У курсах взяли участь поставлені останнім часом владики УГКЦ: Євген (Попович), Єпископ-помічник Перемишльсько-Варшавської архиєпархії; Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, Адміністратор Кримського екзархату; Василь (Тучапець), Екзарх Харківський; Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії; Йосафат (Мощич), Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії. Поряд з теоретичними лекціями, учасники курсів мали практичні заняття з літургійного уставу, які провадив владика Венедикт (Алексійчук).

Суттєвим елементом зустрічі була спільна літургійна молитва, яка супроводжувала єпископів у всі дні проведення заходу.

Останнього дня курсів владики мали нагоду зустрітися з Блаженнішим Любомиром, який поділився з ними своїм багатим досвідом єпископського служіння та відповів на запитання, які присутні поставили Патріархові-емеритові.

На закінчення курсів Блаженніший Святослав вручив учасникам документ Апостольської Столиці «Посібник для душпастирського уряду єпископів», щойно виданий українською мовою, з побажаннями сили Святого Духа у служінні Церкві та рідному народові.