Уперше в Львові відкрили виставку живих біблійних рослин
  • Птн, 05/07/2019 - 14:37

Неопалима купина, терновий вінок, цукрова тростина – таку екзотику посадили у Львівському музеї історії релігії. Так з’явився монастирський сад. Там вперше посадили рослини, які згадуються у Біблії.

Виставка буде доступна до осені. Про це інформує видання ZAXID.NET

Домініканський монастир у Львові з XIV століття. Уже відтоді всередині він мав сад. У Середньовіччі усі монастирі у таких внутрішніх двориках облаштовували сади.

«Залишилися навіть певні письмові згадки про те, що цей сад тут був. Але звичайно, протягом XX століття він занепав і потрохи, ми тут почали розбивати грядки, садити рослини, а потім зрозуміли, що треба це зробити ширше. Так з’явилася ідея цієї виставки біблійних рослин», – розповідає заступниця директора Львівського музею історії релігії Надія Полянська.

Відтепер у монастирському, а наразі музейному дворі, ростуть фінікова пальма, агава, цукрова тростина – усіх їх згадують у Біблії. Загалом там зафіксовано сто двадцять назв рослин.

Лідія Довгань – старша наукова працівниця, але так захопилася садом, що взялася доглядати ці історичні саджанці. Каже найпопулярніше дерево у Святому Письмі – оливкове дерево, його гілку голуб приніс на Ковчег Ною після потопу, поміж оливками молився Христос. Також посадили напівлегендарну неопалиму купину, по-науковому ясень.

«Із неопалимою купиною пов’язана Старозавітна історія, коли кущ палав. Виявляється, що ця рослина випускає такі масла, які можуть загорітися, але сам кущ не горить» – пояснює Лідія Довгань. На кожній рослині пишуть назву і місце з Біблії, де її згадують.

«У нас на виставці, наприклад, росте цукрова тростина. Поряд із фініками, які давні євреї вживали у їжу, як заміну цукру, використовувалася і така цукрова тростина. Також показуємо смоковницю – інша назва – інжир, фіга, дуже часто згадується у Біблії, пам’ятаєте Христос, назвав смоковницю неплідною», – каже Лідія Довгань.

Серед біблійних рослин, багато були інгрідієнтами до ароматичних олій: агави, алое, кактуси. Презентують також лавр і терновий вінок.

«Біологи не стверджують, що цей вінок був на голові у Ісуса Христа. І відслідкувати, чи це саме те дерево, не вдається. Але вважається, що власне ось цей терновий вінець – символ страждання Ісуса», – пояснює Лідія Довгань.

Саджанці надали музею біологічні сади медичного та лісотехнічного університетів. У нашому кліматі рослини прижилися.

«Ми ці рослини поставили у дворику і почалася така погода, пам’ятаєте, дощі, холодно, рослини з теплиці потрапили в такі жахливі умови. Я не спала ночами, прибігала, дивилася зранку що з ними. Звичайно вони трошки так перехворіли. А потім почалася якась така гарна погода, почали розвиватися і їм тут дуже подобається», – зізнається Лідія Довгань.

У сад можна потрапити, купивши звичайний вхідний квиток до музею. Виставка діятиме до осені і її щоліта доповнюватимуть.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com