Упокоївся іспанський кардинал Хосе Мануель Естепа Льяуренс
  • Пон, 22/07/2019 - 20:58

Ієрарх очолював військовий ординаріят в Іспанії та брав участь в редагуванні Катехизму Католицької Церкви. З його відходом Колегія Кардиналів нараховує 218 членів, 120 з яких мають право брати участь у Конклаві.

«Наполегливе та великодушне служінні у Церкві», – так Папа Франциск підсумував життєвий шлях кардинала Хосе Мануеля Естепи Льяуренса, вислуженого архиєпископа військового ординаріяту в Іспанії, який відійшов до вічності на 94-му році життя.

У телеграмі співчуття, надісланій теперішньому військовому єпископові Іспанії, згадуючи з вдячністю плоди служіння покійного ієрарха, Святіший Отець просить передати співчуття та духовну близькість родині, священикам та всім вірним військового ординаріяту. Папа підносить молитви за упокій кардинала, уділяючи всім, хто оплакує його відхід, своє Апостольське благословення на знак віри й надії у воскреслому Христі.

Життєвий шлях

Народжений 1 січня 1926 року, Хосе Мануель був висвячений на священика в 1954 році. Виконував різні душпастирські обов’язки в Мадридській архидієцезії, доки 5 вересня 1972 року святий Павло VI не призначив його єпископом-помічником у цій же архидієцезії. Протягом 11 років він був ректором семінарії, відповідав за академічне душпастирство.

Святий Папа Іван Павло ІІ 1983 року призначив єпископа Естепу Льяуренса військовим вікарієм для Іспанії, надавши архиєпископську гідність. Після проголошення Апостольської конституції «Spirituali militum curae», якою зреформовано військове душпастирство, став військовим ординарієм, виконуючи це служіння до 30 жовтня 2003 року. В рамках Іспанської Єпископської Конференції був відповідальним за катехизацію, освіту та віровчення.

Особливі служіння

Святі Павло VI та Іван Павло II запрошували архиєпископа Естепу Льяуренса до співпраці з різними дикастеріями та структурами Апостольської Столиці. Був членом Конгрегації в справах духовенства, спеціальним секретарем IV Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яка 1997 року відбувалася в Римі, членом координаційного бюро військових ординаріятів при Конгрегації в справах єпископів. Крім того, він входив до складу комісії з шести єпископів, які готували Катехизм Католицької Церкви, був відповідальним за приготування іспаномовної версії, а пізніше – також і Компендіуму Катехизму.

Папа Венедикт XVI 20 листопада 2010 року ввів його до Колегії Кардиналів. Після його смерті Колегія Кардиналів нараховує 218 членів, 120 з яких мають право брати участь у Конклаві.