Упокоївся кардинал Ортеґа, вислужений Архиєпископ Гавани
  • Суб, 27/07/2019 - 14:36

У п’ятницю, 26 липня 2019 р., на 83-му році життя, перестало битися серце кубинського кардинала Хайме Лукаса Ортеґи-і-Аламіно, вислуженого Архиєпископа Сан-Крістобаль-де-Ла-Гавана. В комюніке Єпископської Конференції Куби місцеві ієрархи згадують позитивні якості покійного та його душпастирську ревність.

«Скеровуючи сьогодні свою сповнену любові та вдячності думку до кардинала Хайме, отримуємо підбадьорення, знаючи, що він залишатиметься між нами, супроводжуючи нас згадуванням його ввічливої усмішки, далекоглядної інтелігентності та свідчення жертовного, й при деяких нагодах, вистражданого священства».

Життєвий шлях

Кардинал Ортеґа народився 18 жовтня 1936 року в дієцезії Матансас. Приготування до священства розпочав у дієцезальній семінарії святого Альберта Великого, яку провадили отці з Квебекського Згромадження Закордонних Місій. Після завершення філософських студій на батьківщині, богословську освіту продовжив у семінарії цього згромадження в Канаді.

Повернувшись на Кубу, Хайме Ортеґа 2 серпня 1964 року прийняв пресвітерські свячення в катедральному соборі Матансаса. В 1966 році душпастирська праця була перервана: священика інтернованого до табору виправних робіт. Звільнений через вісім місяців, був призначений парохом у рідному селі, згодом – у катедральному соборі.

Єпископське служіння

У грудні 1978 року святий Іван Павло ІІ призначив його єпископом Пінар-дель-Ріо, а через три роки – Архиєпископом Гавани. Очолюючи столичну архидієцезію понад 30 років, архиєпископ Ортеґа розгорнув активну душпастирську діяльність, звертаючи особливу увагу на формування мирян та молоді. Він відкривав нові парафії, створив душпастирську раду, відреставрував понад сорок храмів. Заснувавши 1991 року «Карітас Гавани», дав початок Кубинській Карітас. Не зважаючи на те, що Церква протягом тривалого періоду не мала жодного доступу до засобів суспільної комунікації, зумів донести свій голос до людей через проповіді, інформаційній бюлетені й послання. Святий Іван Павло ІІ 26 листопада 1994 року ввів його до Колегії Кардиналів.

Приймав трьох Римських Архиєреїв

Кардинал Хайме Ортеґа чотири рази очолював Конференцію Католицьких Єпископів Куби, був віце-президентом Ради Єпископських Конференцій Латинської Америки й Карибського регіону, радником Папської Комісії в справах Латинської Америки. У січні 1998 року приймав у Гавані святого Івана Павла ІІ, а через 14 років – Папу Венедикта XVI. Знову ж таки, у вересні 2015 року саме він приймав Папу Франциска, якого також супроводив 12 лютого 2016 року під час зупинки в Гавані для зустрічі з Предстоятелем РПЦ патріархом Кирилом.

Кардинал Ортеґа брав участь у Конклавах 2005 року, що обрав Венедикта XVI, та 2013 року, на якому був обраний Папа Франциск. Саме він у квітні 2016 року прийняв його зречення з уряду Гаванського Архиєпископа в зв’язку з досягненням граничного віку.

Актуальний стан Колегії Кардиналів

Після відходу до вічності кардинала Хайме Ортеґи, який після досягнення 80-річчя втратив право брати участь у Конклаві, Колегія Кардиналів нараховує 217 членів, між якими 120 виборців. З його смертю Куба більше не представлена в гроні пурпуроносців, до якого сьогодні входять представники 87-ми країн.