Уряд Іспанії більше не допомагатиме католицьким школам
  • Чтв, 09/07/2020 - 12:36

Згідно з урядовим планом соціально-економічної реконструкції, іспанські школи, субсидовані державою, не отримуватимуть жодної допомоги. Більшість таких шкіл провадить Церква. «Це ідеологічне рішення і явна дискримінація», – говорить єпископ Хіль Тамайо з Авіли.

Прийняті рішення загрожують безпосередньо 25% системи освіти в Іспанії. «Вони можуть призвести до знищення закладів, які не матимуть коштів для підтримки своїх освітніх проектів», – йдеться в повідомленні асоціації Католицькі школи.

«Навчання в субсидованих школах не є елітарним навчанням, як деякі намагаються переконати суспільство, але є соціальним навчанням, яке відображає сімейний, соціально-трудовий, економічний, ідеологічний, громадянський, культурний та релігійний плюралізм сучасного іспанського суспільства. Тому його виключення є явною сегрегацією, неприйнятною для європейських демократій, які пропагують свободу навчання та фінансують його  без комплексів, підтримуючи свободу реального вибору. Очевидно, що її слабкі сторони використовує партія соціалістів (ІСРП) для підтримки програми крайньої лівої партії «Подемос»», – пишуть викладачі та оголошують мобілізацію проти цього дискримінаційного рішення.

Єпископ Луїс Аргуельо, речник єпископату Іспанії, нагадує, що ці школи «заощаджують державі мільйони євро, тому що вартість навчання одного учня є набагато менша, ніж у державній школі (escuela pública). У них навчаються діти 25 національностей, діти іммігрантів, діти з проблемних чи неблагополучних сімей. Тому всі мають право отримувати допомогу».