Уряд Пакистану заніс християнку Асію Бібі до списку «невиїзних» громадян
  • Чтв, 08/11/2018 - 09:21

Повідомляється, що уряд Пакистану уклав угоду з ісламістською політичною партією, щоб зупинити можливий вид'їзд з країни Асії Бібі, жінки-християнки, яку раніше засудили на смерть «за богохульство», а днями виправдали.

Після спалаху протестів у Пакистані проти виправдання Асії Бібі уряд, як повідомляється, розпочав процес, в результаті якого її ім'я буде додано до списку людей, яким заборонено залишати країну, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням Сatholic Нerald.

Згідно з даними пакистанського видання «Dawn», уряд уклав угоду з ісламістською політичною партією «Техрік-і-Лаббаік Пакистан» (TLP), яка координувала протести проти звільнення Асії Бібі.

Тисячі розгніваних демонстрантів недавно вийшли на вулиці у великих містах – Ісламабаді та Лахорі, вимагаючи виконання вироку Асії Бібі.

За повідомленням видання «Dawn», в обмін на те, що партія TLP припинила протести, уряд погодився переглянути апеляцію про виправдання Асії Бібі та розпочати процес розміщення її імені в «контрольному списку» громадян, що завадило б їй покинути країну.

Асія Бібі не з'являлася публічно після її виправдання через протести і побоювання з приводу її безпеки. Прем'єр-міністр Імран Хан закликав всіх до миру. Імран Хан був обраний після публічної заяви на підтримку пакистанських законів про «богохульство», що багато коментаторів вважають умиротворенням жорстких виборців і відмовою від його минулої платформи популіста-реформіста.

Деякі особи в пакистанському уряді заперечують, що ім'я Асії Бібі буде додане до списку «невиїзних» громадян. Її поточне місцезнаходження невідоме, за деякими даними, вона перебуває в місці, що охороняється.

Відповідно до згаданої угоди уряд Пакистану також має звільнити всіх, кого заарештували впродовж чотирьох днів протестів, а TLP вибачиться перед усіма, кому спричинили «незручність» демонстрації, організовані партією.

У середу, 31 жовтня, Верховний суд Пакистану скасував вирок стосовно багатодітної матері, християнки Асії Бібі, яку 2010 року засудили до смерті через повішення у зв'язку з обвинуваченням в образі пророка Мухаммеда.

Улітку 2009 року Асія Бібі працювала на зборі ягід і випила води з «мусульманського» колодязя, а односельчанки, що працювали разом з нею, звинуватили її в тому, що вона осквернила воду. Між жінками виникла суперечка на релігійні теми, під час якої Бібі стверджувала, що християни – це «такі ж люди, як мусульмани».

Пізніше на християнку напала розлючена юрба, її заарештували, і в листопаді 2010 року один із судів провінції Пенджаб засудив її до страти за чинним у Пакистані законом про богохульство. У жовтні 2014 року Вищий суд Лахора затвердив цей вирок.

Асія Бібі неодноразово зверталася до влади з приводу скасування вироку. Її апеляція була підтримана 2014 року, коли Верховний суд Пакистану погодився розглянути її апеляцію. За цей час двох урядових чиновників, які висловили симпатію до її становища, вбили ісламські екстремісти.

Невідомо, куди Бібі поїде після того, як її звільнять, якщо їй буде дозволено покинути Пакистан. Її чоловік і діти жили у Великобританії під час судового розгляду і розгляду апеляції, і їй вже теж запропонували притулок кілька країн.