Утворено Оперативну Групу з питань захисту неповнолітніх у Церкві
  • Птн, 28/02/2020 - 17:26

У Ватикані повідомлено про заснування «Task force», тобто оперативної групи, що надаватиме підтримку Єпископським Конференціям та чернечим спільнотам у приготуванні та оновленні напрямних щодо питання захисту неповнолітніх у Церкві.

28 лютого 2020 року в комюніке прес-центру Святого Престолу повідомлено про утворення так званої «Task force», тобто оперативної групи, що надаватиме підтримку Єпископським Конференціям та спільнотам богопосвяченого життя у приготуванні та оновленні напрямних щодо питань, пов’язаних із захистом неповнолітніх перед сексуальними зловживаннями у Церкві.

Як зазначається на початку комюніке, про заснування такої групи оголосив Святіший Отець на завершення зустрічі «Захист неповнолітніх у Церкві», яка відбувалась 21-24 лютого минулого року, визначивши для неї головні напрямні діяльності. Протягом року було опрацьовано деталі цього проекту, а сьогодні Вселенський Архієрей постановляє:

«1. Керує групою Архієпископ Едґар Пенья Парра, Заступник Державного Секретаря із загальних питань, разом із кардиналами Освальдом Ґрасіясом, Архієпископом Бомбею, Блейзом Джозефом Купічем, Архієпископом Чикаго, Архиєпископом Чарльзом Джудою Шіклуною, що очолює архідієцезію Мальти та є додатковим Секретарем Конгрегації Віровчення, та отцем Гансом Цольнером, ТІ, Керівником Інституту Психології Папського Григоріанського Університету та членом Папської Комісії з питань захисту неповнолітніх.

2. Task force допомагатиме Єпископським Конференціям, Чернечим Інститутам та Товариствам Апостольського Життя; на їхнє прохання, допомагатиме у приготуванні та оновленні головних напрямних в питанні захисту неповнолітніх, відповідно до вказівок, виданих Конгрегацією Віровчення, а також згідно із тим, що встановлено чинним канонічним законодавством щодо зловживань і, зокрема , згідно із Motu proprio "Vos estis lux mundi" від 7 травня 2019 року.

3. Приготування головних напрямних залишиться, однак, у компетенції та під відповідальністю відповідних Єпископських Конференції, Чернечих Інститутів та Товариств Апостольського Життя.

4. Робоча група матиме два роки часу, починаючи від 24 лютого 2020 року. Вона складається із Координатора, д-р Ендрю Аззопарді, Керівника Safeguarding Commission з питань захисту неповнолітніх та уразливих дорослих Мальтійської Церковної Провінції, та з деяких експертів з канонічного права різних національностей.

5. Щоквартально Координатор звітуватиме про діяльність, яку здійснювала task force, Заступнику Державного Секретаря із загальних питань.

6. Діяльність оперативної групи підтримується спеціальним фондом, закладеним доброчинцями.

7. Прохання про допомогу від Єпископських Конференцій, Чернечих Інститутів та Товариств Апостольського Життя можна надсилати на відповідну електронну адресу: taskforce@org.va ».