В Англії 15 червня почнуть відкривати церкви
  • Чтв, 11/06/2020 - 22:11

Місця культу, серед них церкви Англії та Уельсу, які відповідають вимогам безпеки, будуть відкриті для приватної молитви з 15 червня, повідомив британський уряд. Як сказав голова єпископату кардинал Вінсент Ніколс: «Це велике благословення для окремих людей і добро, від якого матиме користь усе наше суспільство, тому що двері церкви знову будуть відкриті для тих, хто хоче молитися там за мир і ласки, які нам потрібні сьогодні».

У заяві з цього приводу кардинал Вінсент Ніколс написав: «Це перший раціональний крок для відновлення звичної практики нашої віри радісно прийнятий багатьма людьми, які чекали цього моменту з великою терпеливістю з 23 березня, коли наші церкви за рішенням уряду були закриті в межах боротьби з пандемією. Дякую всім за терпеливість. Важливо, щоб ми доклали всіх зусиль, щоби повністю виконати вказівки, пов’язані з рішенням про це обмежене відкриття церков», – сказав Архиєпископ Вестмінстера.

Однак немає впевненості, що кожну католицьку церкву відкриють 15 червня. Це залежатиме від дотримання вказівок, які будуть опубліковані найближчим часом. Згідно з урядовим повідомленням: обов'язково потрібно буде очистити руки біля входу та виходу, а також використовувати власні книжки для богослужінь.

З 15 червня можлива лише індивідуальна молитва. На цьому етапі богослужіння чи неформальна молитовна зустріч неможлива. Триває робота міжконфесійної релігійної групи, метою якої є відновлення діяльності церков і каплиць, як тільки дозволять наукові вказівки. Похорони дозволяються в тих місцях культу, де їх можна безпечно відправити, але хрещення та весілля не допускаються.

Що стосується визначення індивідуальної молитви, то в церкві одночасно можуть перебувати як особи поодинці, так і родини, за умови збереження соціальної дистанції. На цьому етапі не вказано, скільки людей можуть молитися в церкві одночасно.

Як ствердив державний секретар Роберт Дженрік: «Забезпечення того, щоб місця культу можна було знову відкрити для індивідуальної молитви, було моїм пріоритетом. Їхній вплив на побудову загального добра нашої країни очевидний, оскільки вони є місцями потішення та піднесення, відновлення стабільності та гідності. Потреба в їхньому функціонуванні є більшою, що більше перебуваємо в ситуації невизначеності, пов'язаної з пандемією».

Міністр у справах віри лорд Грінхалг говорить про «величезну витривалість та самопожертву» релігійних громад, коли йдеться про переживання вдома, а не в храмах, найважливіших свят, що відбулися в цей період, тобто християнського Великодня, єврейської Пасхи, мусульманського Рамадану та індуїського свята Вайсакхі.

Архиєпископ Вестмінстера, кардинал Вінсент Ніколс зазначив, що «цей перший крок дозволяє підготуватися до відкриття церков у більш повному обсязі, а отже, і до Літургії і до таїнств. Очікуємо цього часу з глибокою тугою, але і з терпеливим розумінням того, що захист здоров'я нашого суспільства, особливо найбільш уразливих, є відповідною причиною обережності та турботи».