В Берліні забороняють святкувати Різдво
  • Чтв, 05/09/2013 - 14:43

У Кройцбурзі, одному з найбільш густонаселених мусульманами районів Берліна, влада заборонила публічне святкування Різдва Христового, передає Mmnews.de .

Різдво християни зможуть святкувати тільки у себе вдома, щоб не потривожити релігійні почуття інших жителів району. Адміністрація округу Фрідріхшайн-Кройцбург прийняла рішення скасувати в цьому і наступних роках публічне святкування Різдва на вулицях і в громадських місцях, а також заборонити використання християнської святкової символіки в ці дні.

Різдвяна ялинка може бути встановлена тепер тільки в центральній частині міста в місці, виділеному для цього владою заздалегідь, пише "Berliner Zeitung". За заборону святкування Різдва проголосували «Зелені» , «Ліві» і постіндустріальна партія Піратів ( Piratenpartei Deutschland ), за деякими даними, Соціал-Демократи і ХДС (партія Ангели Меркель ) виступили проти.

Формальним приводом до заборони святкування Різдва, як не дивно, стало недавнє гучне масове святкування мусульманами на вулицях Берліна закінчення ісламського посту - Ураза Байрам, в результаті якого надійшло, за даними адміністрації, безліч скарг з боку місцевих жителів. З цього приводу влада вирішила заборонити громадське святкування будь-яких релігійних свят, оскільки заборонити лише ісламські свята було б не політкоректно.

Незважаючи на заборону масових релігійних святкувань, як і раніше, дозволені масові гуляння будь-якого іншого характеру, головне щоб вони не були релігійними. Тобто такі громадські акції, як гей-парад, карнавал культур, або пивний фестиваль цілком можуть проходити на вулицях Берліна. При цьому питання про те, що це може образити чиїсь релігійні почуття або порушити спокій жителів міста, навіть не розглядається. Можливо, за задумом адміністрації міста, нові свята повинні в майбутньому повністю замінити городянам такі «застарілі» свята як Різдво.

Даний випадок витіснення християнських свят і християнської символіки з суспільного життя німецьких міст не поодинокий. Трохи раніше німецькі ЗМІ писали про заборону використання різдвяної християнської атрибутики у Золінгені.

У серпні Міська рада Золінгена постановила заборонити християнську символіку та святкової ілюмінації в період святкування Різдва. За заявою представника міської ратуші Крістофа Крафчика, вогні на Різдво залишаться, але вони будуть встановлені виключно на нейтральні предмети, без згадки релігійної складової. У даному випадку також було зроблено посилання на якісь абстрактні інтереси «мультикультурного світу».

За матеріалами www.sedmitza.ru