В Білорусі пройшло ХХІІ греко-католицьке паломництво Вітебськ-Полоцьк
  • Пон, 18/07/2016 - 14:42

Урочиста Божественна Літургія в Полоцьку на завершення ХХІІ греко-католицького паломництва Вітебськ-Полоцьк, на яке зібралися греко-католики з усією Білорусі, проходила 17 липня перед храмом св. Параскеви Полоцької.

Більшу частину присутніх віруючих склали учасники прощі, які йшли п'ять днів і закінчили свою подорож 16 липня молитвою біля стін полоцької Софії, інші приїхали на наступний день вранці.

Проповідь на Літургії виголосив отець Андрій Абламейко, пастир Івацевицької греко-католицької парафії Матері Божої Жировицької.

«Хто відлучить нас від любові? Ніхто», - почав з біблійного питання священик.

За словами о. Андрія Абламейко, важливо тією любов'ю, якої людина обдарована Богом, ділитися з іншими, так як тільки ділами любові пізнають  християнську сутність, по тому, «як ми любимо один одного».

«Ми можемо висловлювати свою любов один до одного, виражати до кожного громадянина Білорусі. Бог дає нам можливість висловлювати любов до всього білоруського народу», - сказав священик.

Ця любов, як було додано, може реалізовуватися через служіння, через Церкву, яка покликана здійснювати це служіння, через подружжя і через священиків. «З подружжя і священиків складається містичне Тіло Христа на землі», - підкреслив о. Абламейко.

Священик зазначив, що любов проявляється в самовідданості: «Тепер, коли ми для когось, хто далекий від християнства, вчинимо то з жертвою, відмовившись від власного задоволення, можемо здатися диваками. Ця людина може навіть порахувати нас трохи хворими, але, можливо, це буде той перший момент, коли вона задумається про Христа ...»

За словами священика, зараз, у час споживацтва, коли світ вимагає, як колись в римському Колізеї, «хліба і видовищ», християни повинні бути свідками іншого життя, яке вони пізнали через Христа, і світ вимагає свідчень християн.

Священик додав, що в ХVI столітті, коли відбулася унія, ідеї якої були прийняті ще набагато раніше, було видно, що єдність перемогла. І в ті часи, коли також існувала певна криза в Католицькій Церкві та Православній Церкві, коли більшість шляхти Великого Князівства Литовського прийняла кальвінізм, справа унії була великим свідченням і кроком до Відродження.

За словами о. Абламейко, «нам теж 25 років тому випало працювати на хвилі відродження, як колись нашим предкам», з різницею в тому, що відродження йшло всупереч атеїстичній навалі. «І протягом цих 25 років, і надалі, ви давали свідчення того, що Церква є, що є люди, які готові робити більше, ніж пропонує цивілізація сучасності», - звернувся до віруючих священик.

Отець Андрій Абламейко побажав вірянам і надалі бути свідками Ісуса Христа.

Наприкінці Літургії Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі архимандрит Сергій Гаєк зробив подарунок для полоцької парафії, яка багато років приймає паломників.

Отцю Олександру Шевцову, главі парафії, архимандрит подарував ікону солунських братів Кирила і Методія, які посприяли «формації» слов'янських земель.

Також Апостольський візитатор подякував двом священикам, які «займаються сучасною духовною формацією» на Вітебщині, особливим чином через паломництво Вітебськ-Полоцьк: отцю Дмитру Гришанову з Вітебська і отцю Олександру Шевцову з Полоцька. Священикам були подаровані золоті медалі, які архимандрит Сергій Гаєк привіз з канонізації Станіслава Папчинського від Святішого Отця з Риму.

Греко-католицькі священики та віруючі привітали Апостольського візитатора з 20-річчям поставлення в сан архимандрита.

«Завдяки Вашому батьківському піклуванню наша Церква розвивається, Ви по-справжньому нею опікуєтеся», - зазначили вони.

Віруючі вшанували реліквії св. Йосафата Кунцевича, які під час нинішніх будславських урочистостей Греко-Католицької Церкви передав легат Папи Франциска архиєпископ Відня кардинал Крістоф Шенборн.

Оксана Ючковіч