В Більшівцях відбулося перепоховання жертв НКВС
  • Втр, 01/10/2019 - 16:29

У неділю, 29 вересня, на місцевому кладовищі в смт. Більшівці відбулося перепоховання жертв енкаведистів. Заупокійне богослужіння очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужіння Єпископа Коломийського Василія Івасюка.

"Дорогі в Христі, неможливо без сліз дивитися на останки цих людей так страшно замучених та закатованих, в нелюдський спосіб, за часів сталінських репресій. А таких братніх могил у нашій Україні тисячі. Та не тільки в нашій Україні. Вони є і поза межами держави: в далекому Сибіру, на далекому Сході, Сахаліні, Магадані та Воркуті", - звернувся до присутніх Владика Володимир.

Серед в’язнів Більшівцівської тюрми знайдено 21 дитячий череп, 22 скелети чоловічої статі, 9 – жіночої, невстановленої статі – 7. Всі скелети мають значні пошкодження внаслідок ударів. 

"З усіх 59-ти скелетів лише 12 було відносно цілих, – розповідає судмедексперт-криміналіст Омелян Левицький, – всі інші черепи потрощені. Розбиті також дитячі черепи, бо вони тоненькі, делікатні…"

"Дякую усім присутнім, що в сьогоднішній день прийшли, аби вшанувати наших братів та сестер, котрі постраждали від нещадного терору комуністичного режиму. Ці люди були забутими внаслідок певних обставин, проте знаємо, що Господь пам'ятає кожного", - зазначив Митрополит Володимир.