В Церкві не планується введення нових літургійних норм
  • Чтв, 14/07/2016 - 09:49

Отець Федеріко Ломбарді виступив з поясненням з приводу інформації, поширеної ЗМІ після конференції префекта Конгрегації богослужінь кардинала Роберта Сара в Лондоні, який нібито закликав священиків служити обличчям «на Схід», а не до віруючих. Кардинал Ломбарді відмітив, що Роберт Сара завжди приділяв велику увагу гідному вчиненню Святої Меси, за допомогою якого виражається благоговіння перед Євхаристійною таємницею. Деякі його слова були неправильно витлумачені і прийняті за нові вказівки, які не відповідають літургійним нормам і рекомендаціям Святішого Отця, що стосуються обряду Меси.

Отець Ломбарді нагадує, що норми щодо вчинення Євхаристії, які містяться у Загальному повчанні до Римського Месалу, жодним чином не змінилися. Зокрема, у 299 параграфі йдеться: «Вівтар слід встановлювати на деякій відстані від стіни, щоби можна було без труднощів ходити навколо нього і щоби можна було відправляти служіння на ньому обличчям до народу, що бажано робити всюди, де це можливо. Вівтар повинен бути розташований у такому місці, щоб бути справжнім центром храму, куди буде спрямована увага всіх вірних».
Під час візиту до Конгрегації богослужінь Папа Франциск нагадав, що ординарна форма здійснення Меси передбачена Месалом Папи Павла VI, в той час як екстраординарна форма була дозволена Папою Бенедиктом XVI з метою, яка викладена в motu proprio Summorum Pontificum, і вона не може зайняти місце ординарної форми.

Таким чином, ніяких змін у звершені літургії не передбачено, і повідомлення про передбачувану реформу, починаючи з наступного Адвента, було зроблено на основі невірної інтерпретації слів кардинала Сара.

Все вищесказане, додав отець Ломбарді, було підтверджено під час недавньої аудієнції Папи Франциска кардиналу Роберту Сара.