В Гошеві відбувся фестиваль карильйонного мистецтва
  • Пон, 27/06/2016 - 10:49

На Ясній Горі у с. Гошів Долинського району відбувся ІІ Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва.

З цієї нагоди на урочисте відкриття завітали заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, народний депутат України Анатолій Матвієнко, голова Долинської РДА Юрій Мазур, учасники фестивалю із обласного центру, Києва, а також Бельгії.

Вітаючи присутніх, Ігор Пасічняк підкреслив, що Долинщина є своєрідним центром духовного туризму Прикарпаття.

«Міжнародний фестиваль, який вже вдруге відбувається в Гошівському монастирі, дає можливість краще пізнати духовну музику , виконану на унікальному музичному інструменті – карильйоні, - зазначив посадовець. – Окрім того, сприяє популяризації дзвонового мистецтва не лише в Україні, а й за її межами».

Під час дійства присутні мали змогу послухати класичні твори, виконані на карильйоні спільно з симфонічним оркестром Івано-Франківської обласної філармонії. Мистецтво дзвонової гри продемонстрували карильйонисти з Києва, зокрема Ірина Рябчун, та Марк Ван Бетс – головний карильйонист дзвіниці Вомбоутс (Бельгія).

На думку Анатолія Матвієнка, популяризація дзвонового мистецтва є тим чинником, який може сприяти розвитку на лише духовної сфери, але й інших соціально-культурних напрямків Прикарпаття. Він також розповів про відкриття класів карильйонного мистецтва, зокрема у містах Івано-Франкіську, Долині, Калуші та Коломиї, та придбання задля цього учбових карильйонів.

Зі свого боку, настоятель Гошівського монастиря о. Дам'ян Кастран подякував меценатам за допомогу у проведенні фестивалю та спільно з гостями свята помолився за мир в Україні та загиблих учасників АТО.