В Індії індуїстські радикали розгромили католицьку школу
  • Пон, 28/01/2019 - 17:04

Члени Юва Сена, молодіжного крила Шива Сена, радикальної індуїстської партії, зруйнували католицьку школу в Колхапур, Махараштра, передає AsiaNews.

Вища школа Святого Хреста для дівчаток в парку Нагано знаходиться у веденні черниць конгрегації Святого Хреста. Директор школи повідомив, що учениці школи, які разом з вчителями були свідками нападу радикалів, знаходяться в стані шоку.

Вандалізм «сам по собі шокує, але також свідчить про більш різку конфронтацію, яку фундаменталістські групи планують для релігійних меншин напередодні загальних виборів», - сказав Джон Дайал, генеральний секретар Всеіндійської християнської ради. Атака «молодіжного крила Шив Сени, що є союзником правлячої BJP, викликає серйозну стурбованість», - сказав він.

Інцидент стався 22 січня 2019 року, близько 13:30 (за місцевим часом), під час занять. Директор школи, сестра Бхараті, розповіла в інтерв'ю «Indian Catholic Matters», що близько 20 активістів увірвалися в школу, вигукуючи гасла проти християнського керівництва навчального закладу. Вони обшукали шкільні приміщення, розбили вікна і пошкодили релігійні предмети, в тому числі хрест і статую Богоматері.

«Вони стали ображати мене і співробітників, - сказала Бхараті. - Коли я попросила їх зберігати спокій і запропонувала мирно обговорити питання, вони почали ламати офісні меблі та бити вікна».

Увечері була подана скарга в поліцію. Колхапурскій суперінтендант поліції Абхінав Дешмукх сказав, що дві людини були арештовані, а ще 18 втекли. Поліція також направила кілька агентів для захисту школи, яка на даний момент закрита.

«Наша школа для дівчаток, - пояснила Бхараті. - Атака була настільки несподіваною і огидною, що учениці з молодших класів тремтіли від страху і все ще знаходяться в стані шоку. Це була травмуюча ситуація, і ми нічого не могли вдіяти, крім як спостерігати акт вандалізму».

Батьки дівчаток зробили заяву, що засуджує напад і захищає черниць. Томас Дабре, архієпископ Пуне, зробив те ж саме. «Мені дуже шкода і сумно було дізнатися про напад, - сказав прелат. - Ми завжди відкриті для обговорення будь-яких питань і проблем; отже, не було необхідності в такій агресивній реакції з боку нападників. Це не спосіб вирішити проблеми в цивілізованому суспільстві. Церковні установи призначені для служіння людям, особливо бідним і маргінальним».

Середня школа Святого Хреста - далеко не перший католицький навчальний заклад, що потрапив під приціл індуїстських радикалів в останні роки. За період, коли націоналістичний уряд керує країною, кілька християнських шкіл зазнали нападу. Найяскравіший випадок стався в січні 2018 року в католицькому коледжі в видиш, штат Мадхья-Прадеш, де екстремісти намагалися насильно відсвяткувати індуїстський ритуал на честь «Матері Індії».