В Ірані 12 християн засудили за надомні богослужіння і проповідь Євангелія
  • Суб, 25/08/2018 - 09:59

Іранський суд засудив 12 християн до тюремного ув'язнення за надомні богослужіння і проповідь Євангелія, причому їх заарештували ще навесні 2015 року з обвинуваченням у «сіоністській пропаганді», повідомляє «Седмиця» з посиланням на christianpost.

Організація богослужбових зборів і проповідь євангельських істин вважається за іранським законодавством кримінальним злочином, передбаченим статтею про «пропагандистську діяльність». Як повідомляє іранська християнська служба новин Mohabat News, іранські християни Паям Хараман (Payam Kharaman), Шапур Хозі (Shapour Jozi), Парасту Заріфташ (Parastoo Zariftash) і 9 їхніх одновірців заарештували в місті Бушир у квітні 2015 року та утримували під вартою. Днями суд визнав їх винними в так званій «сіоністській пропаганді» з метою підриву існуючого в країні мусульманського віросповідання шиїтського толку.

Хараман у своєму інтерв'ю новинній службі розповідає, що місцева поліція заарештувала його з одновірцями за звинуваченням у незаконних молитовних зборах вдома, проповідях і залученні співгромадян до участі в зборах заради пізнання істини Христової та Ісуса як свого Спасителя. Крім іншого, заарештованим пред'явили звинувачення в «заманюванні правовірних на християнські землі». Вирок виніс ісламський революційний суд у Буширі під головуванням судді Аббаса Асгарі (Abbas Asgari).

Хараман пояснює, що влада почала його переслідувати ще 2012 року, коли його викликали повісткою до «служби нагляду за громадською діяльністю» при міській поліції. Там його довго допитували, з'ясовуючи подробиці богослужбової і проповідницької діяльності й сподіваючись виявити його зв'язки за межами країни. На допиті, за його словами, поліцейські всіляко намагалися змусити його визнати, що його християнська діяльність і «пропаганда» велася за завданням деяких американських, британських або ізраїльських кураторів за кордоном.

«Я ж увесь час стверджував, що тримаюся віри Христової для спасіння своєї душі, а не заради її поширення, – каже Хараман. – Оскільки до арешту я керував бутиком у Бушері, то у мене було чимало знайомих серед родичів офіцерів поліції, і вони по секрету повідомляли мені, що проти мене висунуті тяжкі звинувачення, а мою справу навіть взяла під контроль служба розвідки країни. Спочатку я не сприймав ці звинувачення і цькування всерйоз, але за рік-другий справа розрослася і вилилася у вирок».

 

Хараман розповів, що 7 квітня 2015 року в його квартиру увірвалися три агенти служби безпеки з ордером на обшук і арешт. Обшук тривав дві години, і в результаті агенти конфіскували його комп'ютер, мобільний телефон, компакт-диски, книги та карти пам'яті, після чого відвезли його у своє відділення для чергового допиту.

За словами Мансура Боржі (Mansour Borji), директора правозахисної організації Article 18, арешти і судові переслідування християн є «прикладом інквізиторської політики влади і грубого порушення основних прав на свободу віросповідання та особистих переконань». «Останніми роками національна служба безпеки наполягає на своїх марних спробах викорінити християнські групи, що говорять мовою фарсі, – каже Боржі. – З цією метою її співробітники вдаються до незаконних засобів, грубого психологічного тиску і безпідставних обвинувачень, які всерйоз розглядають революційні суди, всіляко намагаючись надати їм видимість законності».

Сьогодні Іран займає 10-е місце в списку країн, які переслідують християн, опублікованому правозахисною організацією Open Doors USA в її звіті World Watch List за 2018 рік. Після того, як США знову наклали санкції на торгівлю з Іраном, влада цієї країни у відповідь посилила переслідування християн та інших релігійних меншин, за твердженням Беньяміна Вейнтхала (Benjamin Weinthal), аналітика організації Фонд захисту демократії зі штаб-квартирою у Вашингтоні. Нагадаємо, що минулого місяця арештували ще чотирьох християн в Ірані, а також пастора Юсефа Нардархані (Youcef Nardarkhani), якого засудили згодом до 12 років тюремного ув'язнення.

Незважаючи на посилення переслідувань, рух надомних молінь в Ірані продовжує розростатися. За оціночними даними правозахисної організації Open Doors, яка відстежує стан справ з переслідуваннями християн у більш ніж 60 країнах світу, в Ірані зараз нараховується не менше 800 тисяч християн. Існують ще більш оптимістичні підрахунки, згідно з якими їх може бути понад 1 мільйон осіб. А всього лише два роки тому, 2016 року, та ж організація оцінювала чисельність іранських християн лише в 450 тисяч осіб.

Держдепартамент США зараховує Іран до списку країн, що викликають його «особливу заклопотаність» у зв'язку з триваючими, систематичними і грубими порушеннями свободи віросповідання. За даними правозахисників, посягання влади не обмежуються лише християнами, оскільки не менш завзято і жорстко переслідують й інші релігійні меншини, серед них мусульмани-суніти, бахаї, гностики-мандеї, зороастрійці та інші.