В Ірані, незважаючи на переслідування, стрімко зростає кількість церков
  • Чтв, 25/10/2018 - 19:43

Підпільне християнство в Ірані жорстоко переслідує влада, але темпи зростання місцевих церков за останні роки одні з найвищих у світі, незважаючи на переслідування.

Іранські християни в наші дні свідчать про «небачені темпи зростання підпільних церков», при цьому їх щораз наполегливіше переслідує влада, за визнанням Майка Ансарі, президента місіонерської організації «Heart4Iran Ministries», яка надає підтримку підпільним церквам, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на «The Christian Post».

 «Переслідування релігійних меншин в Ірані стало вже постійним і майже звичним явищем при правлінні нинішнього ісламського режиму, – розповів Ансарі в інтерв'ю виданню «The Christian Post». – Особливу ненависть у влади викликають новонавернені в християнство мусульмани – їх заарештовують і переслідують як відступників і єретиків».

Про численні факти арештів християн і продовження їм терміну утримання під вартою постійно повідомляють останніми місяцями багато великих правозахисних організацій. Багато віруючих християн отримали різні судові вироки зі стандартним формулюванням «за насадження сіоністського християнства».

«Що активніше збільшується кількість підпільних церков, то більш жорстоко їх переслідують, – зазначив Ансарі. – Іранських мусульман, які навернулися в християнство, заарештовують під надуманими приводами і тримають в ув'язненні. Багатьох з них суворо допитують, щоб вони видали одновірців та інформацію про діяльність підпільних церков під загрозою заведення на них кримінальних справ або арешту рідних і близьких. Звичайною практикою стали довгі строки тримання під вартою без офіційного звинувачення, суду і слідства. Влада пильно відстежує спілкування громадян у соціальних мережах, прослуховує телефонні розмови і проводить облави на тих, хто в них під підозрою».

Незважаючи на те, що місіонерська організація «Heart4Iran» працює в тісному контакті з підпільними церквами в Ірані, забезпечуючи їх зв'язком і допомогою, майже неможливо отримати статистичні дані про кількість новонавернених мусульман, за словами Ансарі.

«У країні працюють багато інших груп та окремі проповідники, і сьогодні поки що не вдалося підготувати наукові оцінки масштабів навернення іранців у християнство, – визнав служитель. – При цьому тільки одна наша місіонерська організація «Heart4Iran» у середньому отримує не менше 700 звернень у день від іранців, які хочуть довідатися про Ісуса Христа».

Мервін Томас, директор CSW, стверджує зі свого боку, що арешти парафіян за обговорення богословських питань «не тільки є грубим порушенням свободи віросповідання за особистим вибором, а й сприяють криміналізації християнської віри, яка формально користується захистом відповідно до конституції Ірану».

Ми закликаємо уряд Ірану припинити всі форми переслідування і залякування мирних релігійних громад і звільнити всіх тих, кого утримують в ув'язненні за віру і переконання», – заявив він.

За даними правозахисної організації «Open Doors USA», яка бореться проти переслідувань християн в Ірані, сьогодні в цій країні проживає близько 800 тисяч християн, і це поки крапля в морі – оскільки населення Ірану досягає 80 мільйонів. За даними організації за 2018 рік, зібраним під час підготовки «World Watch List» – списку країн за ризиками сповідання християнської віри – за цей рік влада заарештувала не менше 52 християн.