В Іспанії не буде традиційних урочистостей Страсного тижня
  • Втр, 17/03/2020 - 15:22

Цього року під час Страсного тижня традиційні покутні процесії не вийдуть на вулицю. У зв’язку з пануючою пандемією місцеві братства призупиняють урочистості. Особливо болюче це переживає Севілья.

Аліканте, Валенсія, Мадрид, Леон, Севілья - міста, одне за одним, скасовують процесії Страсного тижня в Іспанії. Для тисяч «nazarenos» – це справжній удар. До своєї процесії вони готувалися вже рік. Тому недивно, що повідомлення керівництва братств отримують зі сльозами та відмовою. Скасування процесії також є серйозним ударом для місцевих економік.

У Севільї важко уявити Страсний тиждень без покутних процесій. Доведеться повернутися 87 років назад, а конкретно до 1933 р., коли «pasos» залишилися в церквах і каплицях. Однак обставини були зовсім інші. У країні посилювався політичний конфлікт, що врешті-решт призвів до спалаху громадянської війни. Після підпалів церков і побоюючись республіканських та анархістських нападів на членів покутних братств, усі процесії врешті остаточно скасували. За рік до цього, 1932 р., на вулиці вийшла тільки «Estrella». 1933 р. – єдиний рік у всьому ХХ ст., коли Севілья залишилася без своїх відомих процесій. Хоча братства тоді готувалися з надією, що зможуть вийти на вулиці, але цього не сталося. Цього разу коронавірус позбавив цієї надії.