В Іспанії зросла кількість семінаристів
  • Срд, 20/03/2019 - 09:41

Кількість священичих рукоположень в Іспанії зросла в минулому році на 24%. Це випливає з нової статистики, опублікованої Єпископською Конференцією країни.

«Семінарія – місія всіх», – під таким гаслом в Іспанії відзначається традиційний День семінарії, започаткований ще 1935 року. Його святкують 19 березня, в урочистість святого Йосифа, обручника Пречистої Діви Марії. Але в тих регіонах, де 19-те березня не є святковим днем, День семінарії відзначався в неділю 17 березня. Метою Дня семінарії є сприяти покликанням до священства шляхом поширення обізнаності, спрямованої на все суспільство, зокрема на християнські громади.

 Єпископська Комісія семінарій та університетів Іспанії підготувувала та видала  підготовчі матеріали як для дорослих, так і для дітей та молоді, в яких наголошує, що покликання до священичого служіння – це дар від Господа Бога для Церкви, що вимагає активної участі всіх християн як членів Тіла Христового: всі покликані молитись за семінаристів та сприяти їх приготуванню до священства. Для того, щоб Божий поклик був почутий у будь-який момент життя, необхідний приклад щоденної душпастирської праці, супровід перед вступом до семінарії, як також важливою є роль сім’ї та парафії.

Іспанська Єпископська Конференція опрацювала нову дворічну програму приготування до священства згідно з основними принципами, окресленими в документі Конгрегації в справах духовенства: «Дар покликання до священства».

Напередодні Дня семінарії Єпископська Комісія семінарій та університетів оприлюднила статистичні дані про семінаристів Вищих та Малих семінарій стосовно 2018-2019 навчального року. Ці дані є дуже обнадійливими.

Кількість семінаристів, які прийняли руколопоження, зросла на 24 %. Найбільше нових священиків висвячено в Мадридській дієцезії, за якою слідують Валенсія та Толедо. Хоч загальна кількість семінаристів зменшилась, але, одночасно, зменшилась кількість тих, що залишають семінарію, не довчившись до кінця. В цьому навчальному році у Вищих семінаріях навчаються 1203 кандидати на священство, а в Малих семінаріях – 918 семінаристів.