В Івано-Франківську провели перший Фестиваль української родини
  • Пон, 15/07/2019 - 16:36

З ініціативи Комісії у справах родини, Молодіжної комісії Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, за підтримки Служби у справах дітей, спільно з БФ «Карітас-Івано-Франківськ-УГКЦ», ГО «Родина Кольпіга в Україні», Департаменту культури та КП «Простір Інноваційних Креацій «Палац» 14 липня 2019 року відбувся Перший Фестиваль української родини в Івано-Франківську.

Простором для спілкування родин стала територія Палацу Потоцьких з 17 до 21 години. Фестиваль урочисто відкрили міський голова п. Руслан Марцінків та голова Патріаршої комісії у справах родини УГКЦ о. Василь Нестер. За словами міського голови Івано-Франківська, такий фестиваль у місті сьогодні відбувся вперше. Свято української християнської родини зібрало у Палац Потоцьких «Простір Інноваційних Креацій «Палац» багато франківських сімей. Адже родина - це не просто слово. Це ті люди, які завжди підтримають та порадять, що б не сталося. Це люди, з якими живуть наші дитячі спогади.

Дві молоді пари, які саме в цей день об'єднали свої долі і завітали на фестиваль отримали відзнаки від міського голови, подарунки від Патріаршої комісії у справах родини та подарункові сертифікати.

Міський голова відзначив ті сім’ї, які стали добрим прикладом для нас – прийняли в свій дім ангелів – дітей, які потребували батьківського піклування. Кожна сім’я, присутня на фестивалі мала змогу долучитися до доброї справи – акції "Візьми дитину в сім'ю, впусти в дім ангела!"

Службою у справах дітей на І Фестивалі Української родини нагороджено дітей призами за участь в конкурсі "Намалюй свою родину".

Далі на фестивалі діяли різноманітні локації, де кожен міг знайти тему свого зацікавлення і корисно провести час. Зокрема, громадська організація «Родина Кольпінга на Прикарпатті» провела майстер-клас з виготовлення родинного дерева «Джерело родини для Родини». Діяла психологічна майстерня перинатального психолога та сімейного консультанта Ольги Шологон «П’ять мов любові в родині». На майданчику «Щоденний культурний спротив», спікери Ярема та Наталя Стецики ділились досвідом виховання і спілкування з дітьми.

Багато учасників зібрав дискусійний майданчик «Прості відповіді на складні питання» з о. Йосафатом Бойко, ВС. Кожен з присутніх міг задати свої запитання і почути вичерпні відповіді на них. Майстер-класи та рухливі ігри для дітей протягом двох годин проводив Благодійний фонд «Карітас-Івано-Франківськ-УГКЦ». Для чоловіків та жінок була можливість поспілкуватись з практикуючими психологами та психотерапевтами Уляною та Любомиром Андрусівими на теми «Бути чоловіком. Бути батьком» та «Бути жінкою. Бути мамою». А майстриня Галина Федоряк зацікавила дітей складним мистецтвом розпису на склі і допомогла дітям виготовити яскраві вітражі пташок та рибок. На фестивалі були представлені і християнські видання – діяли майданчик журналу «Слово», які презентували випуски про родину та майданчик Комісії у справах родини УГКЦ, які представили свої видання для родин.

Вистава «Про хом’ячків» за казкою Володимира Читая, інсценізація – Юрко Полєк, музика – Юрій Пилипчук, сценографія – Дарина Кушніренко від ГО «ТЕАТР «ТУТ» зібрала справжній аншлаг.

Останнім пунктом програми фестивалю була концертна програма, в якій взяли участь вихованці вокальної студій «Солоспів» і продюсерського центру «Star Team», сімейний ансамбль «Гроно любові» родини Буріїв з м. Долина, співачка Оксана Сливка, гурт «5 океан». 

Ведуча фестивалю Христина Кобильчук змогла створити атмосферу затишку і справді по-родинному об’єднати всіх учасників.

"Перший фестиваль української родини буде мати своє продовження та стане доброю традицією в нашому місті в ці теплі липневі дні", – розповідають організатори. 

Координатор фестивалю, художній керівник Народного дому «Княгинин» Любов Терлецька.

о. Володимир Лукашевський,
прес-секретар Івано-Франківської архієпархії