В Івано-Франківську відбувся Всеукраїнський з'їзд Мирянського Чину Святого Василія Великого
  • Пон, 17/07/2017 - 10:34

15 липня при церкві Христа Царя, монастиря оо. Василіян, що в Івано-Франківську, відбувся Всеукраїнський  з’їзд Мирянського Чину Святого Василія Великого, у якому взяло участь 150 осіб, що прибули не лише з обласного центру, а й зі Львова, Жовкви, Бучача, Калуша, Бурштина, Делятина, Надвірної, Яремче, Коломиї.

Цьогоріч МЧСВВ святкує 120-у річницю від дня свого заснування Праведним Митрополитом Андреєм Шептицьким та 40-річчя від дня заснування осередку Чину Яковом Тимчуком, ЧСВВ в часі підпілля в Івано-Франківську.

З’їзд розпочався Божественною Літургією, яку очолив провідник МЧСВВ о. Назарій Лех, ЧСВВ, який був делегований протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоаном Школиком, ЧСВВ. Під час Служби Божої ігумен монастиря о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ звернувся до присутніх у храмі з проповіддю, наголосивши на тому, що учасник будь-якої спільноти — чи МЧСВВ, чи Апостольства молитви, чи Апостольства доброї смерті — одного разу постав перед непоборним бажанням прагнути чогось більшого на дорозі духовного зростання.

Також відбулося урочисте прийняття до Мирянського Чину Святого Василія Великого чотирьох сестер. Після молебню до Пресвятої Богородиці о. Назарій Лех, ЧСВВ з нагоди 400-ліття від дня заснування Василіянського Чину Святого Йосафата вручив пам’ятні медалі отцям і сестрам МЧСВВ, що були справжніми сподвижницями в часи радянського підпілля та відданість яких духівництву й Церкві пришвидшила легалізацію УГКЦ наприкінці 1980-х рр.

Відтак, по спільній трапезі, делегати й гості з’їзду продовжили роботу в актовій залі монастиря. Подарунком для присутніх став вокальний твір «Пісню слави заспіваймо» у виконанні ігумена о. Йосафата Хаймика та о. Йосафата Поповича, ЧСВВ у супроводі двох скрипок (о. Климентія Шувара, ЧСВВ та с. Павли Лавренюк, МЧСВВ) і бандури (с. Магдалини Лавренюк, МЧСВВ).

Із духовним словом до учасників з’їзду звернувся о. Назарій Лех, ЧСВВ. Затим усі мали змогу переглянути слайд-фільм про історію ІІІ Чину Святого Василія Великого, який згодом отримав назву Мирянський Чин Святого Василія Великого, а також про роботу Івано-Франківського осередку. Опісля реколекційної науки о. Артемія Новіцького, ЧСВВ, яку священик приурочив до свята Положення ризи Пресвятої Богородиці, присутні ознайомилися з роботою над проектом нового Статуту МЧСВВ. Зауважмо, що єдиного статуту Мирянський Чин досі не має. На важливість цієї роботи звернув увагу о. Артемій Новіцький, ЧСВВ: у Бразилії та Канаді ІІІ Чин СВВ наприкінці минулого століття занепав, але зараз зросло бажання багатьох вірних за кордоном теж створити осередки даної спільноти. Отож такі напрацювання стануть у нагоді багатьом сестрам і братам не лише в Україні. Наразі праця над Статутом триватиме протягом найближчого півроку. Його на обговорення винесуть у всіх осередках МЧСВВ.

З’їзд закінчився величною піснею-молитвою «О Василіє Великий…».

«Бо товариства, утворені для спільного здійснення апостоляту, підтримують своїх членів і готують їх до цієї справи, правильно організовують і регулюють апостольську працю, так що можна очікувати набагато рясніших плодів, ніж у тому випадку, коли б кожен член діяв окремо…» (із Декрету Другого Ватиканського собору про апостолят мирян). Подібні зустрічі в лоні Церкви тільки підтверджують істинність цієї тези.