В Івано-Франківську вперше пройшла хода вервиці до Дня матері
  • Пон, 13/05/2019 - 12:46

На спільну молитву прийшло кілька тисяч вірян як з самого міста, так і з різних куточків Прикарпаття.

Сьогодні, 12 травня, в Івано-Франківську вперше провели молитовну ходу вервиці, присвячену Дню матері. Колона вирушила від Архікатедрального собору Воскресіння Христового, пройшла центральною частиною міста по вул. Т. Шевченка та зупинилася в місцевому парку. З благословення Митрополита Володимира, очолив ходу Преосвященний Владика Йосафат Мощич – Єпископ Чернівецькьої єпархії УГКЦ.

У молитовній ході взяли участь мешканці міста – матері, діти, молодь, чиновники, священики та всі, хто хотів долучитися.

Під час молитви священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ роздумували над Славними таїнствами вервиці. Зокрема, о. Андрій Чорненко, Віце-ректор ІФДС, проповідував на тему Воскресіння Христового. Далі о. Віталій Кузьмин, військовий капелан Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, роздумував над Господнім Вознесінням. В свою чергу, о. Ігор Сачков - Віце-канцлер, Архіваріус Курії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, голосив Боже слово на тему Зіслання Святого Духа. Відтак про четверте таїнство вервиці – Успіння Пресвятої Богородиці, проповідував прп. о. Софрон Зелінський, ВС – адміністратор храму Різдва Христового УГКЦ. Заключне розважання над Внебовзяттям Пресвятої Богородиці виголосив о. Зореслав Михальонко – префект ІФДС.

Учні Католицької школи-гімназії несли спеціальні ікони, написані ще у 19 столітті, які ілюстрували розважання. Окрім того представники спільноти Лицарі Колумба також несли Чудотворну ікону Матері Божої Станіславівської, яка перед цим була виставлена в Архікатедральному соборі.

Завершилась молитовна хода в місцевому парку ім. Тараса Шевченка. Зі словом до вірних звернувся Владика Йосафат. Він заохотив присутніх продовжувати молитися бодай одну вервицю щодня і надалі, наголошуючи на тому, що ця молитва має величезну силу та є однією з улюблених нашої Небесної Матері. Архієрей також привітав присутніх матерів, бажаючи їм постійної опіки Пресвятої Богородиці та завжди пам’ятати про свою місію – передавати дар віри своїм дітям.

Після нього виступив Ректор ІФА митр. прот. д-р Олександр Левицький, який від імені Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина, подякував усім, хто долучився до цієї молитви та усім організаторам. Він також повідомив, що ця хода стане постійною - щороку в другу неділю травня будемо йти, молячися вервицю за всіх наших матерів.

«Наш Митрополит Володимир дуже хоче, щоби ця хода, як і наша хода Хресної Дороги, була постійною, щоби таким чином ми могли ще раз подякувати усім вам, дорогі наші матері, за дар життя та просити у Господа всіх необхідних для вас ласк», - зазначив отець-ректор.

На завершення до присутніх звернувся Міський голова Івано-Франківська п. Руслан Марцінків. Він також подякував Митрополиту Володимиру за цю прекрасну ініціативу та поділився власними спогадами, коли цього тижня він вітав жінку, яка породила трійню в нашому місті, наголошуючи, що материнство – це великий дар Всевишнього. Очільник міста також привітав матерів із їхнім святом.

Завершилась молитва святковим концертом за участю гуртів Духовної семінарії та різних колективів міста.