В Івано-Франківську вшанували о. Івана Луцького, засновника та першого ректора Університету Короля Данила
  • Пон, 11/03/2019 - 13:39

Урочистості відбулися з нагоди відзначення 70-ї річниці з дня народження засновника та першого ректора Університету Короля Данила, академіка митр. прот. Івана Луцького.

Урочистості розпочались у храмі св. Йосифа обручника. Божественну Літургію та панахиду очолив митр. прот. Олег Каськів – Синкел у справах духовенства і священичих родин Івано-Франківської Архієпархії. Співслужили йому о. Віталій Максимів – Віце-економ Івано-Франківської Архієпархії, отці з Молодіжної комісії Архієпархії, адміністратор місцевого храму – о. Михайло Сушко, а також інші священнослужителі Івано-Франківської Архієпархії. 

Того ж дня відбулося відкриття анотаційної дошки доктору юридичних наук, професору, засновнику та ректору ПВНЗ «Університет Короля Данила» Івану Луцькому.

Її розташували на фасаді університету за адресою вул. Євгена Коновальця, 35 в м. Івано-Франківську.

«Мені було 20 років, і я пам’ятаю, як, будучи депутатом обласної ради, ми ходили до отця Івана за порадою. Вічна пам`ять. Адже заснувати такий університет в такі важкі часи було непросто. Наше завдання тепер – зберегти пам`ять. Вона є дороговказом, чи справді ми робимо все правильно, так як хотів отець Іван», – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Погляди Івана Михайловича та його життєві позиції стали для нас орієнтиром. Він вчив нас любові - це найголовніше. Є багато університетів, які дають феноменальні знання, але не всі дають відчуття любові. А це дуже важливо у нашому суспільстві”, - розповів проректор з соціально-виховної роботи Олег Андрухів.

У 1997 році о. Іван Луцький заснував перший Приватний вищий навчальний заклад Івано-Франківська – університет Короля Данила.

Вже майже п`ять років минуло з дня смерті засновника університету. У рамках заходу магістрам університету та молодшим спеціалістам коледжу С. Граната, які останніми вступали за життя отця Івана Луцького, вручили дипломи.

Захід відбувся до відзначення 70-ї річниці з дня народження засновника та першого ректора Університету Короля Данила, академіка отця Івана Михайловича Луцького.

Довідка:

Іван Луцький — український фахівець у галузі права. Доктор юридичних наук, доктор філософії, доктор канонічного права, митрофорний протопресвітер. Почесний Академік АН ВШ України з 2010. Нагороджений орденом Володимира Великого (1998), почесною відзнакою імені І. Я. Франка, знаком «Відмінник освіти України» (2001), золотою медаллю «За заслуги в освіті» (2001), орденом «За розвиток науки та освіти» (2002).