В Каліфорнії хочуть запровадити закон, що змушуватиме священиків порушувати таємницю сповіді
  • Птн, 22/02/2019 - 13:02

Сенатор штату Каліфорнія, США, в середу представив законопроект, який має на меті змушувати священиків порушувати таємницю сповіді у випадку, коли їм стало відомо про зловживання дітьми чи жорстоке ставлення до них. На даний час духовенство входить до кола осіб у штаті Каліфорнія, котрі змушені повідомляти про відомі їм злочини, однак існує виняток до закону у випадку інформації, отриманої під час сповіді.

Як інформує Catholic Herald, сенатор Джеррі Хілл представив законопроект 20 лютого.

Відповідно до місцевого законодавства, є понад 40 професій, представники яких змушені повідомляти цивільну владу про відомі їм випадки підозри зловживання дітьми чи жорстокого поводження з ними. Зараз діє виняток, що базується на церковній доктрині і стосується каяльників у таїнстві сповіді.

Речник Католицької конференції Каліфорнії зазначив у коментарі для ЗМІ, що запропонований законопроект є прямою загрозою для релігійної свободи. «Тут йдеться не так про захист дітей, як більше про порушення основних прав і свобод американців», - зазначив він.

Нагадаємо, що законопроект у штаті Каліфорнія – вже не перша спроба порушити таємницю сповіді. Минулого року в Австралії було рекомендовано, щоб розширити сферу обов’язкового повідомлення про випадки сексуального зловживання дітьми на усі церкви та церковну діяльність, включаючи католицькі сповідальниці. Усі політичні партії виступили на підтримку цього законопроекту.