В Нідерландах виставили на продаж катедру
  • Птн, 22/02/2019 - 15:28

Через низьку відвідуваність та брак коштів для утримання історичної будівлі у нідерландському місті Утрехт виставили на продаж будівлю католицької катедри. Парафіяни започаткували петицію, щоб призупинити продаж храму св. Катерини.

Як інформує Catholic Herald, найбільш ймовірним покупцем є «Museum Catharijne Convent» - колишній монастир, який перетворили на галерею релігійного мистецтва.

Група парафіян, котрі вважають, що існує ймовірність того, що кількість католиків у місті зросте, подали онлайн-петицію, яка на даний час набрала 1655 голосів. «Зачинити катедру і таким чином усунути видиму присутність католицизму в місті спричинить до того, що спільнота не розвиватиметься в майбутньому», - йдеться у петиції.

Храм св. Катерини був побудований в рамках кармелітського монастиря в період між 15-им та 16-им століттям. Після Нідерландської революції та Протестантської реформації храм було передано кальвіністам.

Храм повернули Католицькій Церкві в 19-ому столітті, а катедрою він став у 1853 році після відновлення Архиєпархії Утрехта.

Якщо храм св. Катерини продадуть, то єпископську катедру перенесуть або до парафії св. Августина в Утрехті, або до храму в Апельдорні, що розташований за 40 миль від Утрехта. В такому разі це буде перший випадок в історії країни, коли єпископську катедру перенесуть через брак коштів чи низьку відвідуваність.

Кількість католиків в Утрехті в 1980 році становила 942 000, а вже до 2014 року впала до 750 000. До 2017 року кількість католиків трохи зросла і становить 754 000.