В одній з єпархій Сицилії на три роки ввели заборону на призначення хресних батьків
  • Чтв, 21/10/2021 - 11:17

Впродовж наступних трьох років в сицилійській архиєпархії Катанія не буде призначатись хресних батьків при Хрещенні. Таким є рішення місцевого архиєпископа, що вступило в дію цього місяця.

Архиєпископ Сальваторе Ґрістіна з Катанії пояснив, що вирішив тимчасово укинути призначення хресних батьків при Хрещенні і Миропомазанні, оскільки така традиція стала «соціальною традицією, в якій важко розгледіти вимір віри».

Катанія є другим по величині містом на італійському острові Сицилія, розташованим біля підніжжя активного вулкану, гори Етна. Місто має давню католицьку історію, що сягає першого єпископа у першому столітті – св. Бірілла, котрого, за переданням, висвятив сам апостол Петро.

За словами архиєпископа, у сучасному «соціо-церковному контексті» Катанії, особливо через «неврегульовані сімейні ситуації багатьох людей», дуже часто ті особи, котрих обирають за хресних батьків, не відповідають канонічним вимогам.

«Багатовікова традиція Церкви передбачає, що хресні батьки повинні супроводжувати охрещену особу на шляху віри», - зазначає Арх. Ґрістіна у декреті, виданому «експериментально на період 3 років».

За його словами, набагато важливішим від самої присутності хресних на обряді Хрещення є те, що вони повинні виконувати свою «справжню церковну функцію».

Відповідно до Канонічного права Католицької Церкви, хресні батьки повинні бути повністю ініційованими католиками з доброю репутацією, «котрі живуть життям віри, виконуючи усі покладені на них функції».

Право не вимагає для Таїнства Хрещення хресних батьків, лише за можливості, особі, яка приймає хрещення, призначають хресних батьків.

Генеральний вікарій Катанії, монс. Сальваторе Ґенчі, висловив сподівання, що тимчасове укинення хресних батьків стане нагодою для віднови, і католики зможуть краще зрозуміти які очікування Церква має від хресних батьків.