В Парижі поліція перервала недільну літургію
  • Птн, 24/04/2020 - 17:24

Архиєпсикоп Парижу гострими словами скритикував поведінку поліції, яка намагалась перервати недільну літургію в одному із столичних храмів. «Ми живемо в епоху, яка нам нагадує сумні періоди в історії Франції, а саме окупацію», - зазначив Архиєпископ Мішель Опеті. Він нагадав, що відповідно до чинного законодавства, озброєні поліцейські можуть увійти до храму лише за згодою пароха або у випадку, коли існує загроза громадському порядку. На думку владики, цей закон було порушено.

Зазначений вище випадок трапився у храмі св. Андрія. Місцевий парох, о. Філіпп де Майстре, відправляв літургію, яку транслювали для парафіян. Відповідно до чинних обмежень, участь в Євхаристії можуть брати лише ті, чия присутність є необхідною для перебігу і трансляції літургії. На той час у храмі, крім священника, перебували органіст, кантор, міністрант та двоє вірних, котрі зачитували Слово Боже та молитву вірних. Літургія проходила за зачиненими дверима, однак – як зазначив Архиєпископ Опеті – якийсь «доброзичливий» сусід повідомив поліції, що у храмі відбувається таємне богослужіння. Поліція увірвалась до храму і вимагала припинити відправу літургії. Міністрант, котрим за збігом обставин був поліцейський, взявся до переговорів. Зрештою, відправу літургії відновили, але лектори були змушені покинути храм.

«Потрібно використовувати здоровий глузд і покінчити з цим цирком», - сказав Архиєпсикоп Опеті, коментуючи скандальну поведінку поліції. Він також додав, що якщо не буде змін, то потрібно буде протестувати набагато рішучіше.