В Римі презентували книжку про Марійський відпустовий центр в Зарваниці
  • Пон, 15/05/2017 - 11:10

14 травня 2017 року в українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі відбулася презентація книжки «Паломницька святиня Матері Божої в Зарваниці», автором якої є віце-парох згаданої парафії, протоієрей Петро-Дмитро Квич. Презентація відбулася після завершення Божественної Літургії, яку очолив власне автор праці.

У своїй книзі священик зробив ґрунтовне дослідження про чудотворне та благодатне місце української землі – с. Зарваницю, що на Тернопільщині, та про ікону Матері Божої Зарваницької, адже понад 20 років свого душпастирського служіння о. Петро-Дмитро присвятив саме Зарваниці.

Відомості та інформацію про ікону Зарваницької Богородиці автор книги збирав та опрацьовував понад 10 років: працював в архівах, спілкувався із науковцями, мистецтвознавцями та багатьма свідками, зокрема свідками трагічного періоду переслідування УГКЦ, коли комуністичний режим докладав чимало зусиль, щоб віднайти та знищити чудотворну ікону. В історичних архівах Львова були віднайдені унікальні документи, свідоцтва вірних XVIII століття, які під церковною присягою перед спеціальними комісіями засвідчували правдивість чуд, які відбувались у Зарваниці. Деякі документи, які були віднайдені і сфотографовані для цієї книги, зокрема довоєнні листи митрополита Андрея Шептицького до управителя Зарваниці, блаженного єпископа-мученика Никити (Будки), за дивним збігом обставин знову безслідно зникли.

Окремою площиною цього багаторічного дослідження стала безпосередньо чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері. Незважаючи на її прадавню історію, яка сягає XII століття, окрім коротких заміток, до кінця ХХ століття не було проведено спеціального мистецтвознавчого, іконографічного дослідження. Адже ця Богородична ікона, із розгорнутою рукою молитви та заступництва Пресвятої Діви Марії, є неподібною до інших Марійських ікон в Україні. В середині XVIII столітті ця ікона засяяла багатьма надприродними чудами, які були потвердженні Церквою, а у 1867 році Папа Римський Пій IX благословив корони як форму визнання і пошани до цієї чудотворної ікони. У 2001 році ікону Зарваницької Божої Матері спеціально привезли до Києва, щоб перед нею молився Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту до України.

Презентована книга є першою і по сьогодні єдиною об’ємною працею про Зарваницьку ікону Божої Матері та про подільську обитель Богородиці у Західній Україні.

На завершення презентації кожен міг отримати книгу з підписом автора та пам’ятну іконку Зарваницької Богородиці.