«В силі Святого Духа працювати для миру і молитися за мир», - владика Богдан (Дзюрах)
  • Суб, 29/09/2018 - 11:00

З таким закликом звернувся до учасників 22-го Ювілейного заходу з нагоди 25-річчя заснування Благодійного фонду Німецької Єпископської конференції «Реновабіс» владика. Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, під час свого заключного виступу.

Захід відбувався в Берліні в рамках 22-го Міжнародного Конгресу Реновабіс, центральною темою якого була тема «Спомин і пробудження. Шляхи до примирення в Європі». Після Святкової Літургії, яку очолював кард. Райнгард Маркс, Президент Німецької Єпископської Конференції, у співслужінні кард. Вінко Пуліча з Боснії-Герцоговини, численних єпископів і священиків з різних країн Європи, учасники заслухали святкову промову, яку виголосив Президент німецького Бундестагу Вольфганг Шойбле.

Відтак відбулося дві панельних дискусії, в одній з яких взяв участь владика Богдан. Представник УГКЦ розказав присутнім про виклики, з якими змагається українське суспільство та українські Церкви під сучасну пору. Водночас він висловив вдячність та признання Німецькій Єпископській Конференції та Фонду Реновабіс за те, що вони «від самого початку трагічних подій в Україні, коли мало хто з західних політиків чи журналістів наважувався називати речі своїми іменами, мали відвагу говорити правду про події в Україні та надали УГКЦ численні і однозначні докази своєї підтримки та солідарності».

На закінчення заходу владика Богдан передав слова подяки від імені УГКЦ та українського народу засновникам, працівникам та доброчинцям Благодійного Фонду Реновабіс. Зокрема він подякував д-ру Герардові Альберту, який цими днями офіційно завершив своє служіння у Фонді Реновабіс, в якому працював від самого початку існування Реновабіс, а останніми роками виконував уряд Генерального Директора Фонду. Як знак признання д-ру Альбертові вручили книгу Блаженнішого Святослава «Діалог лікує рани». Зворушливим моментом церемонії було те, що книгу вручив п. Максим Зяркевич, працівник Патріяршої курії УГКЦ, який, за словами владики Богдана «дослівно на власному тілі носить рани сучасних трагічних подій в Україні», оскільки під час Революції гідності перебував на Майдані в гущавині подій і зазнав поранення.

Відтак Секретар Синоду прочитав і передав теперішньому Генеральному директорові Реновабіс о. д-ру Крістіану Гартлю, грамоту Блаженнішого Святослава, якою Предстоятель Церкви відзначив довголітнє і повне благодатних плодів служіння Фонду Реновабіс. Подібну відзнаку було вручено рівно ж референтові Реновабіс для України п. Йоахімові Зауеру.

Закінчуючи своє слово, владика Богдан звернувся до присутніх словами: «Цими днями ми багато застановлялися над сучасним станом Європи. Ми ділилися нашими болями і сподіваннями. Ми багато говорили про мир і про примирення. Дозвольте звернутися до вас з проханням: Тепер повертаймося додому з новою силою, з силою Святого Духа, щоб більше працювати для миру і примирення і більше молитися за мир і за примирення в Європі».

Зауважмо, що в Конгресі взяла участь численна делегація від України, зокрема від УГКЦ були присутніми працівники Патріяршої курії, представники монашества, єпархій, благодійних фондів і організацій, як рівно ж Директор міжнародного фонду «Карітас. Україна» п. Андрій Васькович.