В США єпиcкоп усунув з парафії священика, котрий хотів відновити традиційні елементи Літургії
  • Пон, 04/02/2019 - 16:50

Єпископ Уолтер Харлі, апостольський адміністратор в м. Сагіно, звільнив священика з парафії в м. Бей Сіті, штат Мічіган.

Якою була причина звільнення? Не через те, що він привласнив парафіяльні кошти, не через невідповідну моральну чи сексуальну поведінку, не через те, що він підтримував ідеї, що суперечать вченню Церкви, як, наприклад, аборти, одностатеві подружжя чи свячення жінок.

Ні, причиною усунення священика були його спроби відновити певні літургійні традиції з метою оживити життя на парафії, що різко занепадає.

У листі, в якому єпископ пояснює свій вчинок, він пише, що чув про те, що зміни, які намагається запровадити священик, внесли поділ у парафії Богородиці Миру в м. Бей Сіті. «Це серйозне занепокоєння, оскільки наша молитва повинна об’єднувати нас, а не розділяти».

Як виявилось, цими «нововведеннями» було введення деяких традиційних елементів до лише однієї із трьох Мес, що відправляються на вихідних в парафії Богородиці Миру. Ці зміни не включали Літургію в Тридентійському обряді чи Месу «Ad Orientem»; ці зміни включають розміщення свічок на вівтарі, використання кадила, дзвін в дзвоники під час Освячення Дарів та зменшення кількості надзвичайних євхаристійних служителів.

Ці зміни о. Двайєр запровадив у відповідь на звіт, виданий в жовтні 2018 року, відповідно до якого в єпархії Сагіно відвідуваність Літургії впала на 45% в порівнянні з 2005 роком.

У свої проповіді він пояснив, що намагатиметься зацікавити молодих парафіян, запровадивши більше учтивості до Літургії. У проповіді на початку Адвенту він говорив: «Вірите ви в це, чи ні, але традиція працює. Так звані «старомодні» традиції популярні серед молодих католиків. Запах, дзвони, класичні гімни, спів, тривала тиша і, уявіть собі: латинська мова – все це з радістю сприймають молодші покоління в Церкві. Більше того, коли молоді некатолики досвідчують ці традиції, вони вражені наскільки вони відрізняються від усього решта, що вони переживають  в шумній, світській культурі. Ці «старомодні» традиції для них є красивими, а краса – це чудовий спосіб познайомити нашу молодь з Ісусом Христом. Тому, ми зробимо неділю на парафії Богородиці Миру красивою».

Як інформує UCatholic, «нововведення» священика отримали захоплення з боку молодшого покоління на парафії, однак старше покоління виявилось незадоволеним. 21 січня парафіяни провели збори, під час яких було вирішено поскаржитись на священика до вищої єрархії. Отримавши скаргу, місцевий єпископ Херлі, без попередження, усунув священика від виконання обов’язків. Причиною, вказаною у листі, був «конфлікт», який священик спровокував серед парафіян.

Як стало відомо, під час двох зустрічей між священиком та єпископом, отцю було запропоновано взяти відпустку на три тижні. Священик відмовився. Зрештою, єпископ відкликав його призначення парафіяльним адміністратором, починаючи від 8 лютого 2019 року.

Отець Двайєр від коментарів утримується.