В УГКЦ новий доктор богослов’я
  • Пон, 16/12/2019 - 16:30

13 грудня о. Любомир Филипчак, священник Львівської архиєпархії, успішно захистив свою докторську дисертацію в Папському інституті духовності «Терезіанум». Шість років наукових досліджень були присвячені темі «Невблаганний Ти, Господи». Містичний досвід молитви «відчаю» в житті старця Силуана Афонського».

На початку кандидат представив своє дослідження, розповів про актуальність, головні завдання, наукову методологію та новизну дослідження. У першому розділі своєї дисертації дослідник розповів про історично-духовний контекст життя Силуана Афонського, а відтак зосередив свою увагу на містичному досвіді старця, висловленого зокрема у його писаннях: «Містичний досвід, згідно життя та повчань Силуана, полягає у любові до Бога, до ближнього і до ворогів. Його містичний досвід характеризується постійним діалогом з Господом через молитву за себе і за цілий світ, а також через споглядання ікон».

Третій розділ дослідження присвячений вивченню співвідношення писань Силуана Афонського до православного містичного богослов’я, а в останньому розділі головну увагу присвячено «молитві відчаю», яка, власне, і вводить старця у містичне богослов’я.

Головним науковим керівником докторської дисертації о. Любомира Филипчака був проф. Бруно Моріконі, відомий в Італії автор чисельних богословських книг на тему християнської духовності. Після закритої наради члени наукової комісії присвоїли кандидату титул доктора богослов’я.

У захисті докторської дисертації взяв участь також владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Гліб, Апостольський адміністратор єпархії св. Володимира в Парижі, представники формаційних та монаших інституцій УГКЦ в Італії, численні гості.

Додамо, що о. Любомир Филипчак походить зі Львова, навчався у Львівській духовній семінарії, продовжив свої студії на ліценціаті та докторантурі в Папському інституті «Терезіаном», водночас здійснюючи служіння в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі.