В Угорщині відбулося святкування з нагоди хрещення Київської Русі
  • Суб, 30/07/2016 - 10:21

28 червня, в день Рівноапостольного Володимира, відбулося святкування дня хрещення Київської Русі.
Святковий день розпочався на площі біля угорського парламенту, де присутні заспівали гімн України.

Учасниками акції були: українська громада Будапешту, представники українського дипломатичного корпусу в Будапешті, представники угорського уряду, діточки учасників АТО, які перебувають на відпочинку в Угорщині.
Наступна частина святкування відбулася на Балатоні, найбільшому озері Європи, де в місцевості Тіхонь, на території бенедектинського абацтва, знаходиться пам’ятник Анастасії, доньки Ярослава Мудрого та її чоловіка Андраша, короля Угорщини. Ця місцевість стала рідним куточком для української громади Угорщини, оскільки, з відси, донька українського народу, спільно з своїм з чоловіком, керували Угорщиною.

Святкова програма розпочалася з покладання квітів до пам’ятника Анастасії та Андраша, після чого, до присутніх звернулися п. Люба Непоп, Посол України в Угорщині, п.Ярослава Хортяні, представник українців в угорському парламенті, п.Юрій Кравченко, Голова Державного самоврядування українців в Угорщині.
А відтак, усі гості свята, взяли участь в богослужінні у центральному храмі монастиря, яке здійснив отець Дамян Габорій, душпастир для українців Угорщини. Після якого, присутні в храмі, відновили свої хресні обіти. «Християнська віра, яку ми отримали від моменту Володимирового хрещення, допомогла нам зберегти наш народ від знищення. Зерно цієї віри не пропало. Воно ще молоде. Мусимо його тепер, посадити в серце нашої сучасної, молодої держави. Чин оновлення наших християнських обітів має нам нагадати про наші християнські права і обов’язки, що віра в Бога починатися від нас, з нашої сім’ї. Чим глибший будемо мати особистий контакт з Богом, тим більше зможемо ділитися вірою з іншими людьми та зміцнювати нашу державу в християнському дусі» . – зазначив священник.

Завершення свята відбулося на центральній площі міста, де свою концертну програму представив відомий львівський квартет«LeonVoci».