В УКРАЇНІ СТАРТУЄ ХI-та «РІЗДВЯНА СВІЧКА» ─ НАЦІОНАЛЬНА БЛАГОДІЙНА АКЦІЯ ПО ЗБОРУ КОШТІВ ДЛЯ ТИСЯЧ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ ДІТЕЙ
  • Срд, 25/12/2013 - 11:33

За експертними даними сьогодні  в Україні проживає майже 100 тисяч сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування, близько 60% з них − в інтернатних закладах. Майже 90% дітей-сиріт можна віднести до соціальних сиріт, оскільки у них є чи були на момент отримання сирітства живі батьки. Ще понад 100 тисяч українських дітей виховуються в неблагополучних сім’ях

Більше 60% дітей у віці 2-14 років потерпають від різних форм насильства. 30% сімей з дітьми в Україні живуть за межею бідності. Сьогодні на вулицях нашої країни живе і працює близько ще 100 тисяч дітей.

Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики, багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією, велика частина з них є неписьменні. Кількість дітей, яких торкнулася епідемія СНІДу, сягає десятків тисяч і продовжує зростати в Україні, щороку на 20-30% збільшується і кількість ВІЛ-інфікованих жінок.

Приголомшливою за таких умов є бездіяльність уряду і профільних державних інституцій. Протягом багатьох років ведеться діалог про реформування  системи надання соціальних послуг, однак досі немає змін на законодавчому і бюджетному рівні.

Видатки місцевих бюджетів України на соціальний захист та соціальне забезпечення, зокрема дітей, у 2013 році визначено у сумі 5,4 млрд. грн. В той же час видатки держбюджету на утримання апарату Міністерства внутрішніх справ України складають 14,7 млрд. грн.[1]

Субвенції з державного бюджету на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною" – 486,8 млн. грн. В той же час, скажімо, видатки на утримання апарату Верховної Ради України складають у 2013 році 849,7 млн. грн.   

В умовах державної, політичної і економічної нестабільності проблеми соціального характеру лягають на так званий «третій сектор» в Україні. При нелояльному законодавстві і застарілій схемі надання державних соціальних послуг, несприятливих економічних обставинах і системі оподаткування, високому рівні бюрократії, рудиментах радянського менталітету неучасті в громадському житті саме неурядові організації виконують нині в Україні функції держави по опіці дітьми і молоддю, що опинились у кризових умовах життя.

Карітас України, що об’єднує мережу неприбуткових благодійних організацій у 8 областях України і є частиною міжнародної спільноти благодійних організацій по всьому світу (165 країн-учасниць, щороку допомога надається  більше, як 25 мільйонам людей), впродовж понад 20 років провадить комплексну роботу для допомоги дітям і молоді, що опинились у кризових умовах життя.

Реалізовуються проекти мобільної роботи із кризовими дітьми і молоддю, реабілітації і соціалізації неповносправної молоді, соціально-психологічної допомоги дітям, які мають труднощі у навчанні, надається адресна матеріальна допомога дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, також фінансова допомога у лікуванні онкохворих дітей.

Щорічно протягом останніх років Карітас України витрачає на програми опіки дітьми і молоддю близько 3,5-5 млн. грн. При цьому близько 97% фінансування на свою роботу отримує з-за кордону – здебільшого з Німеччини, Франції, Іспанії, Щвейцарії, Бельгії.

Задля долучення саме українців до вирішення українських соціальних проблем протягом останніх 11 років Карітас України організовує благодійну акцію «Різдвяна свічка». Метою акції є розповсюдження виготовлених руками неповносправної молоді різдвяних свічок і збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям.

Останніми роками до акції долучається 130.000-150.000 людей доброї волі, що свідчить про грандіозну підтримку роботи Карітасу України.

Результати цієї акції є вагомим внеском українців до опіки дітьми-сиротами, дітьми з неблагополучних і малозабезпечених родин, неповносправною молоддю, дітьми трудових мігрантів. Кожного року завдяки роботі Карітасу України сотні таких дітей мають можливість брати участь у літніх таборах, долучатись до роботи навчальних груп і творчих гуртків в дитячих соціальних центрах, організовувати особливі свята, відвідувати екскурсії і бути отримувачами адресної допомоги. Завдяки цьому чимало дітей повернулося до життя у суспільстві і у недалекому майбутньому зможуть стати активними громадянами України.

«Різдвяна свічка» має подвійну мету: не лише зібрати кошти для допомоги потребуючим дітям, але й звернути увагу кожного з нас до проблем дітей і молоді, які перебувають у кризових обставинах життя.

Коли береш, наповнюєш руку, коли даєш наповнюєш серце!

 

Рекламний ролик про благодійну акцію «Різдвяна свічка» ─ http://www.youtube.com/watch?v=BzCgEok5Aa0.

Більше інформації можна знайти на веб-сторінці www.caritas-ua.org,

також на Facebook – https://www.facebook.com/caritas.ukraine/,

 Twitter – https://twitter.com/caritas_ukraine,

Youtube ─ http://www.youtube.com/user/CaritasUkraine,
також у Надії Чорної, менеджера із зовнішніх зв’язків Карітасу України:
pr@caritas-ua.org та за тел. +38 099 090 23 55

 

[1] Апарат Державного управління справами – 11, 3 млрд. грн., Апарат Державної судової адміністрації України – 3,4 млрд грн.