В УПЦ КП заявляють про утиски на Рівненщині
  • Чтв, 11/12/2014 - 19:59

Сьогодні 11 грудня 2014р. у Рівному в в прес-центрі газети «Сім днів» відбулася прес-конференція представників Рівненської єпархії УПЦ КП з приводу релігійної ситуації, що склалася на Рівненщині.

Здавалося б що тут такого, коли громада дружно зібрала підписи й зажадала від священика свого приходу переходу до УПЦ КП. Громада ж бо вправі вирішувати?! Коли ж ні. Не так все просто. Віряни села Бадівка Острозького району приїхали разом із благочинним УПЦ КП Острозького району Ігорем Лукашиком на прес-конференцію у Рівне, щоб розповісти про те, що коїться у їхньому селі. У маленькому селі, де всього мешкає 257 жителів, люди зібрали 203 підписи за перехід їхньої церкви до Київського патріархату. Представники районної влади, які приїхали на збори в Бадівку, були здивовані такою одностайністю. Тож віряни після зборів приклали до зібраних підписів протокол зборів і розпочали всі необхідні дії щодо внесення зміни до статуту та перереєстрації приходу. Коли ж наступного дня благочинного УПЦ КП Острозького району протоієрея Ігоря Лукашика викликали на допит до прокуратури. А до Бадівки щонеділі приїздять бригади «тітушок», які силою намагаються розхитати ситуацію й завернути «зрадливу» паству назад до Московського патріархату.

В цілому на Рівненщині про перехід до Київського патріархату заявили близько десяти сільських громад. Шість із них – на Дубенщині. Проте офіційно вдалося зареєстрували лише одну — в Судобичах, де за перехід проголосували всі віряни. Лише трьом громадам вдалося «відвоювати» храми.

У кожному селі розгортається своя драма. У Повчі Дубенського району громади УПЦ КП та МП домовилися про почерговість богослужіння й наполовину оплачувати комунальні послуги. Але як тільки прийшла черга служити службу для пастви Київського патріархату, як представники Московського патріархату передумали впускати до церкви своїх односельчан. У Птичі прихильники Київського патріархату змушені були підшукати для своїх богослужінь інше приміщення.

Священики УПЦ КП та громади, які заявили про рішення перейти до Київського патріархату, зустрілися з неабиякими труднощами при внесенні змін до статутів їхніх релігійних громад.

Кілька разів я був у відділі релігії при ОДА, який має вносити зміни,— розповідає благочинний Дубенського району протоієрей Ігор Загребельний. — Щоразу приносив документи, а мені все повертають. Все щось не так. Я попросив у них зразок. Коли ж привіз документи за цим зразком, мені знову вказують на помилки. Лише тоді, як послався на їхніх зразок, приступили до реєстрації Птицької релігійної громади.

Священики Київського патріархату звертаються до органів виконавчої влади з проханням забезпечити виконання закону «Про свободу совісті та релігійні організації», вимагають закрили безпідставно відкриті проти них кримінальні справи. А люди хочуть, щоб їм дозволили безперешкодно проходити до храму й самим обирати, до якого патріархату має належати їхня церква.

Натомість у роздмухуваній з боку Московського патріархату пропаганді кажуть протилежне, називаючи мученицькою й «гонимою» церкву Московського патріархату.

Марта ПІДЛІСНА

Джерело: "Сім днів"