В "Вікна життя" по всій Україні за чотири роки принесли шість підкидьків
  • Пон, 20/01/2014 - 17:16

В Одесі вперше за чотири роки роботи «віконець життя» в одне з них підкинули дитину. Дівчинці, як вважають лікарі, вже близько 3,5 місяця, її зріст - 60 см, вага - 4,8 кг. Маля, якою персонал лікарні ще навіть не придумав імені, має всі шанси потрапити в сім'ю. Одеська дівчинка - вже шоста з тих, кого залишали в «вікнах життя» по всій Україні. І всі ці дітки знайшли батьків.

«Вести» з'ясували, чи допомагають зберегти життя «віконця» іншим крихтах в різних містах країни.

Всього в Україні більше десяти «вікон життя» - у Львові, Вінниці, Тернополі, Луцьку, Рівному, Павлограді (Дніпропетровська область), Снятині (Івано-Франківська), Борисполі (Київська), Макіївці (Донецька). Перше відкрилося у Львові у 2009 році, в Макіївці - буквально пару днів тому. Київське закрили з 1 січня 2012 року (за весь час роботи не принесли жодної дитини).

У львівські два «вікна життя» - при пологовому будинку на вулиці Вашингтона і у госпіталі ім. Шептицького - за чотири роки підкинули чотирьох діток: двох хлопчиків і двох дівчаток, і всім їм було менше тижня.

Як розповів «Вістям» начальник облслужби у справах дітей Володимир Лис, першого підкидька підклали влітку 2009 року, а останнього - навесні 2011-го. Але головне - всіх цих дітей усиновили львів'яни. Як розповідають лікарі медустанов, при яких відкриті «вікна», всі діти були здоровими і чистими (на відміну від тих, кого кидають на вулицях і смітниках).

Підкинули в сніг - назвали Сніжаною

13 лютого 2012 дівчинку вагою 3 кг підкинули в «вікно» при католицькому монастирі у Вінниці. «Їй було всього пару годин, йшов сніг - і лікарі назвали її Сніжаною», - сказали там. За словами Людмили Шафранської з міськуправління у справах дітей, дівчинка швидко знайшла свою сім'ю (батьки - вінничани), проте, чи залишили вони дівчинці перше ім'я, не розголошують. А ось львівського «первістка» у 2009 році назвали Павликом - біологічна мати кинула його на свято Петра і Павла. Мальчонке вже майже чотири, він живе у Сихівському районі Львова. Його всиновила пара, яка стояла в черзі на усиновлення два роки.

Джерело: www.hli.org.pl