Ватикан: несподіваний успіх збірки для України - вже зібрано подвійну суму
  • Пон, 26/12/2022 - 21:10

Вже 200 тисяч євро на придбання термобілизни для українців зібрано в рамках кампанії, організованої Дикастерією харитативного служіння, очільник якої відсвяткував Різдво в Україні. Збірка триває до 8 січня.

Перша ватиканська краудфандингова кампанія, організована в інтернеті, виявилася неочікувано успішною. Йдеться про збірку, організовану Апостольською елемозінерією на платформі «Eppela» з метою придбання термофутболок для потреб українського населення, яке страждає від наслідків війни, одним з яких є цілеспрямоване нищення інфраструктури, яка є ціллю російських ракетних атак. Планувалося зібрати 100 тисяч євро протягом трьох місяців, але завдяки щедрості жертводавців суму було зібрано через п’ять днів. А на саме Різдво зібрані пожертви сягнули позначки 200 тисяч. Оскільки кризова ситуація ще далека до завершення, то збірка триватиме до 8 січня.

В Україну перед Різдвом прибули перші вантажі термобілизни та електрогенераторів, які особисто доставив Префект Дикастерії харитативного служіння кардинал Конрад Краєвський. Папський розподілювач милостині, який відсвяткував Різдво разом з українцями, в коментарі для польської редакції Радіо Ватикану зазначив, що результати збірки виявилися неочікуваними. Він зазначив, що сама ідея зібрати термобілизну зродилася спонтанно, коли йому сказали, що в Україні потрібен не тільки теплий, але й теплозберігаючий одяг.

«І тоді хтось з ватиканських працівників запропонував звичайну збірку на інтернет-платформі. Я не був переконаний, що з цього щось вийде, але був упевнений, що спонука є доброю, тому записав кілька слів, розповівши, що ці термічні футболки дуже потрібні. Й ніхто не сподівався, що вже через кілька днів буде зібрана заявлена сума. Більше того, організатори платформи дали 120 днів на досягнення заявленої суми, а вона не тільки була зібрана протягом кількох днів, але подвоїлася протягом менше, ніж півтора тижня», – розповів Апостольський Елемозинарій, зазначивши, що це також і тому, що Радіо Ватикану – Vatican News переклало його прохання різними мовами й до збірки долучилося багато людей з усього світу. Він також зазначив, що це дасть змогу закупити десятки тисяч одиниць одягу. «Така футболка коштує приблизно 30 євро, але ми платимо на фабриці тільки 5. Виробники знають, куди вони призначені, а тому платимо лише за матеріал», – додав кардинал Конрад Краєвський, який завершує свій візит в Україну.