Ватикан: Німецький «Синодальний шлях» є «загрозою для єдності Церкви»
  • Птн, 22/07/2022 - 17:02

У Ватикані видали ще одне попередження про нову схизму з Німеччини, що виходить із «Синодального шляху».

«Синодальний шлях» в Німеччині не має сили примушувати єпископів та вірних приймати нові форми управління чи нові напрямки доктрини і моралі, - йдеться у офіційній заяві, опублікованій в четвер 21 липня.

Апостольська Столиця вважала за необхідне роз’яснити це для того, щоб «оберігати свободу Люду Божого і виконання єпископського служіння».

У Ватикані попереджають: «Було б недопустимим запроваджувати нові офіційні структури чи доктрини у єпархіях до того, як буде досягнуто домовленостей на рівні вселенської Церкви, що б становило порушення еклезіальної спільності і загрозу єдності Церкви».

«Синодальний шлях» (Synodaler Weg) – це суперечливий процес, ініційований кардиналом Рейнхардом Марксом. Організований Німецькою єпископською конференцією разом з Центральним комітетом німецьких католиків, він має на меті обговорити чотири головні теми: яким чином в Церкві застосовується влада; священство; роль жінок та сексуальна мораль.

Пишучи про цей процес, Папа Франциск попереджав про порушення єдності у своєму листі до німецьких католиків у 2019 році.

У заяві, виданій вчора, Ватикан повторив уривок з папського листа від 2019 р., де Франциск попереджав зокрема про певні Церкви, які «відокремлюються від усього церковного тіла», додаючи, що таким чином «вони ослабнуть, зігниють та помруть».

Натомість Апостольська Столиця пропонує Німеччині «увійти до течії синодального процесу вселенської Церкви, щоб докластись до взаємного збагачення і дати свідчення єдності, якою Тіло Церкви проявляє вірність Христу Господу», пише CNA.