Ватикан продовжує ковідні обмеження до кінця травня
  • Пон, 09/05/2022 - 13:26

Держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін продовжив дію коронавірусних обмежень, що є зобов’язуючими на території Держави Ватикану, до кінця травня. У декреті, датованому 6 травня, кардинал зазначив, що «актуальна пандемічна ситуація закликає до певних екстраординарних і виняткових заходів».

Уряди Італії та інших європейських держав скасовують коронавірусні обмеження, на відміну від Ватикану. Обмеження стосуються працівників, консультантів та гостей Ватикану.

Варто зазначити, що у Ватикані від березня 2020 р. не занотовано жодного випадку смерті, спричиненого Covid-19. Незважаючи на це, наприкінці 2021 року Ватикан запровадив одні із найжорсткіших обмежень у світі – зазначає американський ватиканіст Едвард Пентін. В грудні минулого року держсекретаріат зобов’язав видавати спеціальні ковідні паспорти, які є підтвердженням потрійної вакцинації або одужання від коронавірусу. Крім того, у Ватикані принципово не приймають негативних тестів на Covid.

У державі Ватикан не передбачено винятків на основі релігії: єдиною підставою увійти на територію Ватикану без паспорту вакцинації є медичні причини, які є протипоказами для вакцинації. Окрім того, на території Ватикану обов’язковим є носіння масок FFP2 у всіх закритих приміщеннях.

Ці обмеження не є зобов’язуючими під час літургій та папських аудієнцій; проте їх повинні дотримуватись відвідувачі Ватиканських музеїв, Ватиканських садів, папських віл та Апостольського Палацу в Кастель-Ґандольфо. У цих локаціях обов’язково мати ковідний паспорт чи негативний результат тесту.