Ватикан: проголошено єдиний кодекс для публічних закупівель
  • Пон, 01/06/2020 - 14:41

Приписи нового законодавства стосуються Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану, вимагаючи прозорості, централізованого контролю та конкурентних тендерних процедур. Це допоможе краще розпоряджатися ресурсами й зменшить ризик корупції.

У понеділок, 1 червня 2020 р., у Ватикані оприлюднено Апостольський лист Motu proprio Папи Франциска, яким проголошуються норми про прозорість, контроль і конкуренцію в тендерних процедурах публічних контрактів Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану. Нове законодавство є плодом чотирирічної праці різних ватиканських відомств. Вступивши в дію через 30 днів після публікації в «L’Osservatore Romano», новий кодекс повністю замінить діючі досі приписи в деяких окремих інституціях та застосовуватиметься щодо всіх установ Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану.

«Норми про прозорість…» нараховують 86 статей, до яких додаються 12 статей, які стосуються юрисдикційних аспектів у випадку оскаржень. Нове законодавство увібрало кращі правила та практики, випрацювані міжнародною спільнотою в боротьбі з корупцією.

«Старання доброго глави сім’ї, – пише Папа Франциск, – є загальним і шанованим принципом, згідно з яким всі адміністратори повинні виконувати свої завдання». Законодавство покликане гарантувати прозорість і конкурентність публічних контрактів, які підписуються у Ватикані

Надавачам послуг, товарів і робіт гарантуватиметься «однакове ставлення та можливість брати участь у тендерах» шляхом відповідного реєстру. Нове законодавство покликане забезпечувати стале використання внутрішніх коштів, як також запобігати незаконним у світлі конкуренції та корупції угодам. Метою є досягти «програмування та раціоналізації видатків», уникаючи непотрібних операцій завдяки прозорим, об’єктивним і безстороннім процедурам укладення контрактів. Для цього також впроваджено норми, покликані запобігати конфліктові інтересів. Всі блага та послуги, за деякими винятками, повинні набуватися у централізований спосіб, а органами визначено Адміністрацію Майна Апостольської Столиці та Губернаторство Держави-Міста Ватикану.

При Секретаріаті з питань економіки створено перелік працівників, здатних виконувати завдання проектних експертів і членів оціночних комісій. Вони набиратимуть до таких комісії шляхом жеребкування у постійній ротації та відповідно до окремих професійних якостей.