Ватикан: штучному інтелектові не можна довіряти контроль над зброєю
  • Пон, 27/03/2023 - 09:10

Системи на основі штучного інтелекту «не можуть думати, відчувати, вирішувати чи брати відповідальність за свої дії, оскільки їм бракує морального імпульсу». Тому ніколи не можна дозволити їм використовувати зброю, від імені Святого Престолу наголосила Франческа Ді Джованні, заступник секретаря з питань взаємин із державами Державного Секретаріату Ватикану під час конференції в Гаазі на тему відповідальності штучного інтелекту в армії. Про це пише Vatican News.

 

«Говорити, що штучний інтелект є “відповідальним”, здається внутрішньо суперечливим», — пояснила Франческа Ді Джованні. Вона додала, що Апостольська Столиця «нагадує про нагальну потребу підтримувати та роз’яснювати різницю між особами та предметами».

Заступник секретаря у справах взаємин із державами Держсекретаріату наголосила: «якщо важливі повноваження з прийняття рішень щодо застосування сили передано системі зброї, поведінка якої непередбачувана або мета та сфера дії якої не чітко визначені чи відомі» – прикладом цього є автономна система зброї зі здатністю до самонавчання – "то ключовий зв'язок між "діями", наслідками та відповідальністю неминуче буде під загрозою", тим паче що – повторює Святий Престіл – "будь-який збройний напад має бути ретельно зважений і доведена його відповідність закону».

 

«Зусилля щодо штучного інтелекту в армії мають супроводжувати ще більші зусиллями, щоб зробити наші серця та розум більш відповідальними, щоби взагалі уникнути конфліктів», — наголосила Франческа Ді Джованні. І додала, що це не означає, що Апостольський Престіл має намір перешкоджати дослідженням, розробці та використанню технологій. Навпаки, вони мають бути спрямовані «на більш відповідний та доброзичливий горизонт, який ґрунтується не лише на критеріях корисності чи ефективності, а й на сприянні загальному благу людства, а також задля людства, з повагою до людської гідності та з підтримкою інтегрального розвитку людини», – зазначила вона.

 

Глава делегації Святого Престолу на конференції в Гаазі запропонував заснувати міжнародну агенцію, що займатиметься штучним інтелектом, завданням якої була б промо-діяльність щодо його мирному використання в різних цивільних застосунках, аби зменшувати нерівність між людьми та запобігати його використанню на шкоду, обмежуючи при цьому будь-які небажані наслідки.

Конференція в Гаазі відбувалася 15-16 лютого. У ній взяли участь представники близько 50 країн.