Ватикан відмовив в акредитації послу-масону
  • Пон, 30/10/2017 - 14:24

Ватикан відмовив в акредитації новому послу Лівану. Як пише ліванська газета «L'Orient-Le jour», причиною цього рішення стало те, що Джонні Ібрагім є членом масонської ложі.

Відмова Святого Престолу була озвучена під час зустрічі Папи Франциска з прем'єр-міністром Лівії Саадом Харірі 13 жовтня, проте ЗМІ повідомили про це двома тижнями пізніше.

Кандидатура Джонні Ібрахіма на пост посла у Ватикані була затверджена урядом Лівану ще 21 липня. Однак протягом наступних трьох місяців Папа так і не дав аудієнцію дипломату, що де факто означає відмову в агремані.

За сформованою  дипломатичною практикою, причини таких відмов не озвучують. Однак, за даними ліванської преси, Ібрахім не отримав агреман в зв'язку з тим, що він був масоном. На предмет того, чи перебуває він членом ложі в даний час, надходять суперечливі відомості.

Ще в 1738 році Папа Климент XII видав буллу, в якій було чітко заявлено, що католицтво і масонство несумісні. У липні 2013 року, в ході прес-конференції на борту літака по дорозі з Бразилії, Папа Франциск засудив «масонське лобі».

Відмова Ватикану стала несподіванкою як для влади Лівану, так і для самого Ібрагіма, пише італійська газета «Il Messaggero». Дипломат, який служив раніше генеральним консулом в Лос-Анджелесі, вже встиг розповісти ряду американських прелатів, що він переїжджає до Риму.

Хто в підсумку буде представляти Ліван при Святому Престолі, поки що неясно. ЗМІ називають імена журналіста, члена Маронітської ліги Антуана Костянтина і генконсула в Марселі Хали Кейруз Тікозеллі. Очевидно, до квітня тимчасовим повіреним у справах Лівану буде призначений посол в Аргентині Антуан Андарі.

Раніше, в 2015 році, Папа Франциск відмовив в акредитації послу Франції Лорану Стефаніні. В даному випадку агреман не був виданий у зв'язку з нетрадиційною сексуальною орієнтацією дипломата. Пост французького посла при Святому Престолі більше року залишався вакантним.