Ватикан зміцнює свої повноваження на ведення діалогу з юдаїзмом
  • Пон, 08/07/2019 - 16:40

Папа Франциск призначив нових консультантів для зміцнення відносин з юдаїзмом.

На одному зі своїх останніх слухань папа оголосив: «З часу Nostra Aetate, юдео-християнський діалог приніс багаті плоди. У юдеїв і християн дуже багата духовна спадщина, яка буде цінуватися все більше і більше, завдяки взаєморозумінню, братерству і загальній прихильності по відношенню до інших».

З моменту свого створення папою Павлом VI в 1974 році, Ватиканська комісія зі зв'язків з юдаїзмом виступала в якості папської ради на службі християнської єдності.

У цю комісію потрапили нові члени: Бруно Форте, архієпископ Кьети (Італія), Едвард Шарфенбергер, єпископ Олбані (США), отець Луї-Марі Кудрей, відповідальний за зв'язок з юдаїзмом для єпископської конференції Франції, Етьєн Вето, директор Центру вивчення юдаїки ім. Кардинала Беа в григоріанському університеті (Рим), сестра Марія Нойбранд, професор екзегези богословського факультету в Падерборн (Німеччина) і Верена Ленц, доктор релігійних наук, директор юдео-християнського науково-дослідного інституту Університету Люцерна (Швейцарія), а також співголова з рабином Девідом Боллагом з JRGK.

* Нью-Йорк 21 червня 2019 року.
В ході наради, представник Ватикану в ООН високо оцінив добрі відносини з Ізраїлем. Ця заява супроводжувалася документом, присвяченим 25-річчю дипломатичних відносин між Святим Престолом і Державою Ізраїль. Постійний спостерігач при ООН, монсеньйор Бернардіто Ауза публічно підкреслив важливість поглиблення цих відносин для довіри, взаєморозуміння, дружби і співпраці. Він додав, що ми вітаємо домовленість від 30 грудня 1993 року, на підставі якої було досягнуто прогресу щодо статусу Католицької Церкви в Ізраїлі.

Це дозволило краще розглядати фінансові питання і свободу дій Церкви в єврейській державі. З цього доброго клімату, сказав він, Церква, вбудована в ізраїльське суспільство, явно підтримує цінності діалогу, взаємної поваги, миру і справедливості через свої парафії, служби охорони здоров'я, паломництво, школи та навчальні центри. Особлива подяка Ізраїлю за те, що він гарантує статус-кво присутності Церкви, що підкреслює непорушний зв'язок між євреями і християнами. Він згадує, що Єрусалим є «містом миру», символом примирення між релігіями для юдеїв, християн і мусульман.

Представник Святого Престолу знову підтвердив рішучу позицію Церкви на стороні Ізраїлю в боротьбі з усіма формами антисемітизму і релігійної нетерпимості.