Ватиканська педіатрична лікарня представила підсумки діяльності за 2018 рік
  • Птн, 26/07/2019 - 10:22

За участі Державного Секретаря Святого Престолу, представлено підсумки діяльності педіатричної лікарні «Bambino Gesù».

Майже 2 мільйони медичних послуг, наданих амбулаторно, 29 тисяч госпіталізацій, 324 пересадки органів, клітин і тканин, 13 тисяч хворих з орфанними (рідкісними) захворюваннями, майже 700 наукових публікацій. Таким є деякі підсумки діяльності ватиканської педіатричної лікарні «Дитятка Ісуса» протягом 2018 року, що були представлені в присутності Державного Секретаря Святого Престолу кардинала П’єтро Пароліна в середу, 24 липня 2019 р., в осідку при базиліці святого Павла за мурами.

Соціальна цінність та економічна сталість

Протягом минулого року майже 4500 сім’ям госпіталізованих пацієнтів було забезпечено проживання, понад 2000 сімей отримали соціальні послуги. Здійснюються гуманітарні проекти та ведеться співпраця з 10 країнами світу. Протягом року були прийняті 62 «гуманітарні» пацієнти. Крім того, діють мобільні групи, які надають педіатричні послуги для соціально уразливих пацієнтів на периферіях Риму та в ромських таборах.

Витративши загалом 342 мільйони євро супроти зібраних 359 мільйонів, рік завершився з позитивним балансом. З нагоди 150-річчя заснування, 20 листопада 2019 р. в залі Павла VI у Ватикані відбудеться благодійний вечір з метою збору коштів для нового Інституту раку та трансплантології.

Деякі кількісні показники

Протягом 2018 року зафіксовано 85 тисяч звернень до пунктів невідкладної допомоги, зокрема, 106 випадків транспортування ургентних хворих за допомогою гелікоптера у співпраці з Губернаторством Ватикану. З-поміж 29 тисяч госпіталізацій 15% становлять пацієнти з-поза Італії. Надано майже 2 мільйони амбулаторних послуг.

Унікальний осередок трансплантології

Ватиканська лікарня «Bambino Gesù» є єдиним осередком в Європі, готовим дати відповідь на будь-які потреби педіатричної трансплантології. Загалом, протягом 2018 року було виконано 324 пересадки органів, тканих чи клітин. Минулого року було досягнуто важливих результатів у генній терапії, що полягає у «перепрограмуванні» клітин для боротьби з раком.

Наукова діяльність

В структурах лікарні понад 800 людей задіяні в науковій і дослідницькій діяльності, половина з яких поєднує наукові пошуки з лікувальною справою. Загалом, протягом року побачили світ 679 наукових публікацій. До наукової співпраці залучені майже 1800 осередків у 73-ох країнах світу.

Активною є участь лікарні в поширенні відомостей про так звані орфанні захворювання. Під її наглядом перебувають понад 13 тисяч таких пацієнтів. Завдяки високоякісному обладнанню та набутим компетенціям, протягом 2018 року спеціалісти «Bambino Gesù» ідентифікували 21 нову «рідкісну» недугу, які досі не підлягали діагностуванню.

Спільнота

Ватиканська педіатрична лікарня «Дитятка Ісуса» – це велика спільнота, що нараховує 3500 людей, половина керівного складу – жінки. В осідках проводяться формаційні заходи для медперсоналу та інших категорій слухачів. Ведеться активна співпраця з мережею волонтерів: при лікарні акредитовані 42 волонтерські асоціації.

Кардинал Паролін: завжди стояти на сторожі життя

«Отримані результати в усіх перед очами, тож вітаю всіх причетних до їх здобуття», – сказав кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, виступаючи під час презентації. Посилаючись на слова Папського листа з нагоди 150-річчя лікарні, в якому зазначено, що «той, хто піклується найменшими, стоїть на стороні Бога та перемагає культуру відкинення», він закликав не зупинятися:

«Важливо, аби це прагнення до відмінних результатів ніколи не згасало. Слід ніколи не забувати про те, що цінність досягнутого успіху вимірюється спроможністю покращити якість лікування й надання допомоги. Діти, підлітки та їхні родини є та повинні залишатися в центрі будь-якої діяльності, кожного процесу та ініціативи».

У цьому контексті Державний Секретар закликав остерігатися поділів та суперництва, заохочуючи виконувати свої обов’язки «свідомо та смиренно». Звернувши увагу на те, що «у випадку належного та дбайливого адміністрування» вивільняються кошти для інвестицій, він додав: «Маю на увазі дбання про створення Інституту раку й трансплантології чи задум педіатричного хоспісу, що в ці дні є актуальним як ніколи, після смерті Вінсента Ламберта, яка пробудила в нас спогади про немовлят Альфі Еванса та Чаргі Ґарда».

«Перед нами лежить обов’язок ствердити, що існують невиліковні хвороби, але не існує недуг, які не потребують опіки. Бо лікувати не означає виключно виліковувати, але також супроводжувати й оберігати», – підкреслив кардинал Паролін, навівши слова Папи: «Єдиним володарем життя від початку до природного завершення є Бог, а нашим обов’язком є завжди його захищати».