Ватиканський кардинал: християнство - це не субкультура
  • Срд, 23/12/2015 - 22:55

Спостерігаючи сьогодні за публічним життям може скластися враження, що великі проблеми створюють насамперед знаки релігійного характеру. Проявом цього є сильна тентенция до перенесення релігії з суспільного життя до приватної сфері кожної людини, або до сфери субкультури, зауважив кардинал Курт Кох в інтерв'ю швейцарському католицькому виданню "SonntagsBlick".

Глава Папської ради сприяння християнській єдності зазначив, що найчастіше подібне ставлення продиктовано толерантністю, яку необхідно виявляти відносно інших релігій. За словами кардинала , мова йде про "згубну помилку", адже навіть більшість мусульман в Швейцарії бачить загрозу не в християнстві, але в повсюдній секуляризації та прибиранні релігійних символів з публічного життя.

Кардинал Кох переконаний, що релігія повинна зайняти міцне місце в публічній сфері. "Тільки таким чином суспільство зможе внести істотний внесок у справу миру між віросповіданнями", - підтвердив він.

Кардинал розповів про випадки, коли мусульмани відправляють своїх дітей на католицькі заняття релігії, щоб там отримали відповідні релігійні знання, "оскільки суспільство, яке є глухим до релігійного коріння і скидає релігію до рівня субкультури, виявляється нездатним до діалогу культур і віросповідань".

Ватиканський єрарх підкреслив, що релігія є елементом культури, про що свідчить наприклад публічне використання символів пов'язаних з Різдвом Христовим. За його словами, забуття про християнське коріння Європи ставить під питання всю її історичну культуру. Він нагадав, що більшість швейцарців є християнами, а згідно з демократичними принципами, більшість повинна користуватися  пошаною інших, в тому числі у відношенні до  Різдва Христового.