Ватиканський кардинал: право на життя від зачаття до природної смерті - передумова для всіх прав
  • Втр, 04/03/2014 - 18:26

Кожна людина повинна мати можливість вільно жити у відповідності зі своїм глибоким розумінням істини, нагадав кардинал Пітер Тарксон, голова Папської ради "Iustitia et Pax", на конференції з прав людини в Братиславі, яка проходить в ці дні з ініціативи словацького єпископату.

У своїй промові ватиканський єрарх підтвердив, що "свобода релігії невіддільна від свободи думки і совісті". Він зазначив, що сьогодні "християни є релігійною групою, яка страждає від переслідування в багатьох країнах з причини своєї віри". Ця ситуація є "серйозним порушенням прав людини". Кардинал закликав керівництво країн захищати права своїх громадян, незалежно від їхньої релігії. Єрарх звернув увагу на два конкретні виклики, що стоять сьогодні перед релігією: секуляризм, який хоче "обмежити релігію до чисто приватної справи", і фундаменталізм, що є справжньою "підробкою релігії", так як виступає проти "примирення і Божого світу". Тому кардинал закликав до ефективної "релігійної освіти", яка дозволила б людині зрозуміти "позитивний внесок, який може внести справжня віра".

Під час своєї промови голова Папської ради нагадав, що основою прав людини є "гідність, притаманна кожній особистості". Саме тому вони є "універсальними, невід'ємними і непорушними". Кардинал застеріг від "релятивізму", який "звужує" значення прав людини, стверджуючи, що їх сенс і їх універсальність можуть змінюватися залежно від різноманітності культур, політики і суспільства.

Єрарх висловив заклопотаність поглядами тих ідеологій, які намагаються переписати права людини або створювати нові. Тут він навів так звані "репродуктивні права", які приховують трагедію аборту та евтаназії, навіть для неповнолітніх; гендерну ідеологію; одностатеві союзи.

Кардинал Тарксон нагадав про зусилля Католицької Церкви, щоб права людини стали реальністю. Саме право на життя від зачаття до природної смерті, є першим з усіх прав людини і передумовою для всіх інших, нагадав ватиканський єрарх.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va